Total Protein ve A/G Oranı Testi Nedir? Ne Anlama Geliyor

Diğer adları : TP Albumin/Globulin oranı
Resmi adı : Total Protein; Albumin/Globulin oranı

Niçin Testi Yaptıracaksınız?
Beslenme durumunuzun belirlenmesi; belirli bazı karaciğer ve böbrek hastalıklarının ve diğer hastalıkların taramasında kullanılır.

Ne Zaman Testi Yaptıracaksınız?
Açıklanamayan kilo kaybı ve yorgunluk durumları veya doktorunuz karaciğer veya böbreğiniz ile ilgili belirtileriniz olduğunu düşünürse bu testi isteyecektir.

Gerekli Numune Nedir?
Koldaki bir damardan (venden) alınan kan örneği veya topuk kanı (yenidoğanda).

Test için Hazırlık Gerekir mi?
Hayır.

Ne test edilmektedir?
Proteinler doku ve hücrelerin yapıtaşlarıdır ve vücudun büyümesinde, gelişmesinde ve sağlıkta önemlidir. Birçok organın yapısında mevcuttur ve enzimler ve hormonların yapısına katılarak vücut fonksiyonlarının kontrolünde sorumludur. Bu test kanınızın plazma kısmında bulunan çeşitli proteinlerin miktarını ölçer.

Kanda iki çeşit protein mevcuttur: albüminler ve globülinler. Albumin kanda birçok küçük molekülün taşınmasından sorumludur ancak albüminin asıl görevi damarlardaki sıvının damar dışına kaçmasını önlemektir. Globulin proteinleri içerisinde: enzimler, antikorlar ve 500’den fazla değişik protein vardır. Albumin ve globulin oranı A/G oranı total protein ve albuminin direkt ölçümlerinden elde edilir. Albumin ve globulinin göreceli olarak ne kadar miktarda olduğunu gösterir.

Test için numune nasıl toplanır?
Kolunuzdaki bir venden alınan kan örneği veya parmak ucundan (yetişkilerde ve çocuklarda) veya topuktan (yenidoğanlarda) alınan kan örneği.

Numunenin kalitesinden emin olmak için herhangi bir test hazırlığına gerek var mı?
Hayır.

Nasıl kullanılır?
Total protein ölçüm sonucu beslenme durumu, böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı ve birçok farklı durum konusunda bilgi verir. Bazen rutin testler sırasında hastalık belirtileri oluşmamışken hastalık teşhis edilebilir. Total protein düzeyleri anormal ise hangi protein grubunda anormallik olduğunu tesbit etmek için ileri testler yapılır. Böylece daha spesifik bir tanı konulabilir.

Ne zaman istenir?
Total protein testi Kapsamlı Metabolik Panel (KMP) testinin bir parametresi olarak rutin sağlık taramalarında istenir. Total protein testi kilo kaybı gibi, beslenme durumunuzu ilgilendiren bir şikayetiniz varsa istenir. Karaciğer veya böbrek hastalıklarını düşündüren semptomlar varlığında veya dokularda sıvı göllenmesi (ödem) gibi semptomlar varlığında da diğer başka testlerle beraber istenebilir.

Test sonucu ne anlama gelir?
Total protein testinin sonucu doktora genel beslenme durumunuz ve karaciğer, böbrek gibi majör organların durumu ile ilgili genel bilgiler verir. Eğer sonuçlar anormal olursa protein seviyesini düşüren hastalığın teşhisi için genellikle ileri tetkikler istenir.

Düşük total protein düzeyleri karaciğer, böbrek hastalığı varlığına veya proteinlerin sindirim veya emilim bozukluğuna yol açabilen bir hastalığın varlığına işaret edebilir. Düşük seviyeler; çölyak hastalığı, inflamatuar bağırsak hastalığı (İBH) gibi emilim bozukluğuna sebebiyet verip malnutrisyona sebeb olan hastalıklarda görülebilir.

Yüksek total protein seviyeleri; viral hepatitler veya HİV gibi kronik enfeksiyonlarda veya kronik inflamasyonlarda görülebilir. Multiple myeloma gibi kemik iliği hastalıklarında da bu durum görülebilir.

Bazı laboratuvarlar albumin ve globulin oranını (A/G oranını) rapor eder. Normalde albumin globuline göre biraz fazladır ve verilen A/ G oranı da 1’in biraz üstündedir. Hastalıklarda A/G oranı değişir ve doktora protein düzeyindeki bu değişiklikler hastalık hakkında bir ipucu verir. A/G oranının düşmesi globulinlerin aşırı yapımını ( Multiple myelom veya otoimmün hastalıklar gibi durumlarda ) yada albumin yapımının azaldığı ( siroz gibi) veya dolaşımdan sadece albumin kaybının olduğu durumları (nefrotik sendrom gibi) gösterir. A/G oranının yüksek olması immünglobulinlerin az miktarda üretimini (bazı genetik hastalıklar veya lösemiler gibi) gösterir. Bu doğrultuda tanıyı daha doğru koyabilmek için albümin ve karaciğer fonksiyon testleri ve serum protein elektroforezi gibi daha spesifik testler yapılabilir.

Bilmem gereken başka bir şey var mı?
Kan alımı sırasında turnikenin uzun süre uygulanması total protein düzeylerinin olduğundan daha yüksek çıkmasına neden olabilir. Bunun anlamı total protein testinin sonucu yanlışlıkla yükselmiş (normalde olduğundan daha yüksek) bulunmasına sebeb olacaktır.

Protein düzeyini düşüren ilaçlar arasında ise östrojenler ve doğum kontrol hapları sayılabilir.

Yüksek proteinli bir diyet total protein düzeyimin artmasına sebeb olur mu?
Hayır, protein alımınızın artması total protein sonucunuzu artırmaz.


Kaynakça : labtestsonline

Özel Başak Tıp Merkezi - Cilt (Deri) kanseri nedir? Cilt kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Rahim (Uterus) kanseri belirtileri nelerdir? - Mesane kanseri nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Kolon (Bağırsak) kanseri nedir? Kolon kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Böbrek kanseri nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - ALS hastalığı nedir? Belirtileri ve süreci - Lösemi (Kan kanseri) nedir? Belirti ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Çocukların yaz tatili sevincini arttıracak etkinlikler! - En iyi dostlarımız evcil hayvanlar -