Sırt ağrısı nedir? Sırt ağrısının nedenleri ve tedavisi

Hareketsiz yaşamın getirdiği sıkıntılardan biri de sırt ağrısıdır. Her beş kişiden birinin hayatında en az bir kez yaşadığı bu rahatsızlık hayat kalitesini düşürür. Bununla birlikte sırt ağrısı önemli bir hastalığın belirtisi de olabilir. Kas incinmesi gibi basit bir nedene bağlı olabileceği gibi, kalp, akciğer, safra kesesi rahatsızlıkları ya da boyun ve sırt fıtıkları gibi pek çok hastalığın belirtisi de olabilir.

Sırt ağrısı nedir?

Sırt ağrısı baş bölgesinin altından bel bölgesine kadar sırtımızda bulunan omurganın her iki tarafında bulunan kasların gerilmesi sonucu meydana gelen ağrıdır. Çoğunlukla stres kaynaklı olan rahatsızlık genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Bazı durumlarda boyun, omuz ve sırt bölgesinde bulunan sinirlerin çeşitli faktörlerden kaynaklı baskı altında kalması ve sırt kaslarının uzun süre gerilmesi neticesinde de oluşur. Sırt ağrısı çoğunlukla ihmal edilen bir rahatsızlıktır. Çoğu kişi, özellikle yaşlılar bu ağrıları hastalık belirtisi olarak görmez. Bununla yaşamayı öğrenir ve kabullenirler. Bazen sırt ağrısı aniden ortaya çıkar ve hareket etmeyi zorlaştırır. Ani hareketler ve zorlanma sonrası bel tutulması bunlara bir örnektir.

Sırt ağrısı belirtileri nelerdir?

Yaşam tarzınız sırt ağrısı nedenleri arasında önemli bir yere sahip olabilir. Bilgisayar başında çok fazla oturuyor, gün içinde çok az hareket ediyor, yanlış duruş, oturuş ve beslenme alışkanlığına sahipseniz; çok fazla rüzgâr, soğuk hava vb. koşullara maruz kalıyorsanız sırt ağrılarının oluşumu kolaylaşır. Aynı zamanda aşırı kilo, korku ve ruhsal gerilimler de sırt ağrısı oluşumuna sebep olur. Sırt bölgenizde uzun süredir hissettiğiniz ağrı, hareketlerde kısıtlanma, kas ağrıları ve bıçak saplanması şeklinde oluşan ani ağrılar sırt ağrısı belirtileri arasındadır. Bu ağrı genellikle bel omurganız etrafında olur. Boyun, kol ve ensenizde de hissedilebilir. Ancak yüksek ateş, ani kilo kaybı, şişme, göğsünüze doğru ilerleyen veya geçmeyen sırt ağrısı şikâyetiniz ve sırtınızda zedelenme, kalçanızda uyuşma, dizlerinizin altına doğru inen bir ağrınız varsa ya da ilk kez sırt ağrısı şikâyetiniz oluştuysa doktorunuza görünmelisiniz. Bunun dışında mutlaka doktorunuza başvurmanız gereken bazı belirtiler de aşağıdaki gibidir:

  • Son 3 ay içinde geçirilmiş ciddi travmalar
  • Bağışıklık sistemini etkileyen bir hastalığın varlığı
  • Uzun süreli kortizon kullanımı
  • Gece terlemeleri
  • Gece artan sırt ağrıları
  • Sırt ağrısının artış göstermesi
  • Kemik erimesi olan kişilerde küçük travma ve ani hareketlerle ortaya çıkan sırt ağrısı
  • Ağrının bir aydan uzun sürmesi
  • Bacaklarda uyuşma, güçsüzlük ve idrar kaçırma eşik ediyorsa

Sırt ağrısı nedenleri nelerdir?

Sırt ağrısı genellikle gerilen kasların bazı sinirleri zorlaması sonucunda oluşur. Buna sebep kambur ya da yanlış oturma ve yürüme, rahatsız bir zeminde uyku, uzun süre eğilmek, ayakta durmak gibi fiziksel aktiviteler olabilir. Egzersiz yapmama, uzun süreli hareketsizlik, uyku bozuklukları da sebep olarak görülür. Aşırı ruhsal gerilim ve korku gibi ruhsal problemler de sırt ağrısına sebebiyet verebilir. Obezite, viral enfeksiyonlar, kemik bozuklukları, travma, omurga hastalığı, disk kayması, kas veya bağ doku hastalığı, böbrek, kalp, akciğer ve yemek borusu gibi iç hastalıklar, tümörler de sırt ağrısı neden olur sorusunun cevabıdır. Aynı zamanda gebelik ve jinekolojik problemler de bu ağrıya sebep olur.

Sırt ağrısı çeşitleri nelerdir?

Sırt ağrısının nedeni oldukça çoktur. Genel olarak iki tipi olan sırt ağrısı kronik ve akut olarak nitelendirilebilir. Akut yani ani gelişen ağrı bir ile altı haftadan kısa sürer. Kronik ağrı ise altı haftadan daha uzun sürelidir. Her iki tip ağrının nedeni de tedavisi gibi farklıdır. Tüm bunlara ek olarak lomber yani bel bölgesinde, servikal yani boyun bölgesinde olan ağrıların yanı sıra bel tutulması ve bel ve boyun ağrısı da sırt bölgesine yayılması sebebiyle sırt ağrısı çeşidi olarak kabul edilir. Ayırt etmek için doktor muayenesi gereklidir. Ancak her 10 hastanın 9’u bir ay içinde tedavi almadan da iyileşir. Bu yüzden sırt ağrısı başlar başlamaz hekime görünmek gerekli değildir. Yaşam tarzınızı değiştirmeniz çoğu zaman problemi ortadan kaldırır. Ancak ağrınız iki üç gün içinde azalma göstermezse, şiddetlenirse eşlik eden rahatsızlıklar ortaya çıkarsa hekime başvurmanız gerekir.

Sırt ağrısı tanısı nasıl konulur?

Her rahatsızlıkta olduğu gibi sırt ağrısının mümkün olduğunca ayrıntılı tarif edilmesi önemlidir. Ağrı ölçeği ve ağrı günlüğü gibi yardımcı yöntemlerden faydalanır. Klinik hikaye, fizik ve nörolojik muayene, laboratuvar testleri, radyolojik görüntüleme sırt ağrısı şikâyeti ile başvuran hastanın tanısını koymada yardımcıdır. Bu yöntemlerin tamamı hekim tarafından uygulanmayabilir. Çoğunlukla fizik muayene ile tanı rahatlıkla konulur. Güncel hastalık öykünüz kadar geçmiş öykünüz de doktorunuz için önemlidir. Genellikle hastalara şu sorular yönetilerek muayene başlar:

  • Ağrının lokalizasyonu yani, ağrıyan bölgenin konumu?
  • Sırt ağrıları başka yere yayılıyor mu?
  • Ne zamandır ağrı var?
  • Hangi durum ve pozisyonda ağrıyor?
  • Ağrı ne zaman artıyor veya azalıyor?
  • Sırt ağrısı ne kadar şiddetli?
  • Ağrıya eşlik eden fiziksel yada psikolojik şikâyetler var mı?

Tüm bu sorular sonrasında hekiminiz gerekli gördüğü diğer yöntemler ile tanı yöntemini belirler ve size uygun sırt ağrısı tedavisi başlar.

Sırt ağrısı tedavi yöntemleri nelerdir?

Sırt ağrısı tedavisi yöntemleri de sırt ağrısı sebepleri kadar çoktur. Yaşam şeklinin değiştirilmesi ağrıların hafiflemesine sebep olacağı gibi ilaçlı ve ilaçsız tedavi seçenekleri de bulunur. Hekiminiz bu tedavi yöntemlerine sizinle birlikte karar verir. Akut sırt ağrıları çoğunlukla ilaçlı tedavi edilir. Egzersiz ve spor ile desteklenir. Bazı sırt ağrısı çeşitlerinde doktor direkt olarak ağrılı noktaya enjeksiyon yapar. Spesifik sırt ağrısı ile karşı karşıya kalınması durumunda ağrının odağına ulaşılır. Bu durumda kullanılan ilaçlar farklıdır. İlaçsız tedavide genellikle hareket önerilir. Hastanın yaşına ve fiziksel durumuna göre yürüyüş, bisiklet ya da yüzme önerilebilir. Kronik ağrı yaşayan hastalarda farklı seçenekler önerilebilir. Psikolojik terapi bunlardan biridir. Yine hastanın durumuna göre fizyoterapi, ergoterapi uzmanlarına yönlendirilebilir. Böylece hastanın uzun süredir alışkanlık haline getirdiği yanlış hareketlerden uzaklaşması sağlanır. Pek çok durumda hastanın kendisi de farklı korunma yöntemleriyle sırt ağrısını hafifletebilir.

Korunma yöntemleri nelerdir?

Sırt ağrısına ne iyi gelir diye sorulduğunda en çok koruyucu yöntemler önerilir. Sıklıkla sırt ağrısı şikâyeti olan hastalara doğru şekilde fiziksel aktivite yapması önerilir. Omurganızın hareketleri esnasında hareket eden kaslar güçlenerek daha dayanıklı ve esnek olur. Böylece omurgayı destekleyen bağ, sinir ve tendonların korunmasında rol oynar. Yüzmek pek çok ağrı çeşidinde olduğu gibi sırt ağrısına da son derece iyi gelen bir spordur. Doğru esneme hareketlerini günlük yaşamınızın bir parçası haline getirin. Uzun süre hareketsiz kalmaktan kaçının. Aynı zamanda dengeli beslenin ve fazla kilolardan kaynaklı omurgaya binen aşırı yükün azalmasını sağlayın. Duruş, oturuş, sürüş ve yatış pozisyonunuzu gözden geçirin. Yatak, sandalye, koltuk seçiminde bedeniniz için en uygun olan tercih edilmelidir. Aracınızın koltuk ayarının bel, sırt ve boynunuzu desteklediğinden emin olun. Mümkün olduğunca stres ve gerilimden uzak durun. Vücudunuzdaki kasları zorlayacak hareketler yapmayın. Soğuk, rüzgâr ve ıslanmaktan kaçının. Kemiklerinizi güçlendirmek için güneş ışığından faydalanın. Tüm bunların yanı sıra düzenli olarak hekimize görünerek rutin kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmeyin.


Kaynak Bilgisi : MedicalPark

Özel Başak Tıp Merkezi - Cilt (Deri) kanseri nedir? Cilt kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Rahim (Uterus) kanseri belirtileri nelerdir? - Mesane kanseri nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Kolon (Bağırsak) kanseri nedir? Kolon kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Böbrek kanseri nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - ALS hastalığı nedir? Belirtileri ve süreci - Lösemi (Kan kanseri) nedir? Belirti ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Çocukların yaz tatili sevincini arttıracak etkinlikler! - En iyi dostlarımız evcil hayvanlar -