RBC Testi Nedir? Ne Anlama Geliyor

Diğer adları : Kırmızı kan hücresi Eritrosit sayısı Kırmızı hücre sayımı
Resmi adı : Kırmızı Kan Hücre Sayısı

Niçin Testi Yaptıracaksınız?
Kanınızda RBC (kırmızı kan hücresi) sayılarında oluşan herhangi bir değişikliği değerlendirmek için bu test yapılır.

Ne Zaman Testi Yaptıracaksınız?
Tam kan sayımının bir parçası olarak ve değişik bir çok nedenden dolayı istenir,

Gerekli Numune Nedir?
Bir kol damarınızdan iğneyle alınan kan kullanılır. Çocuklar ve erişkinlerde bir el parmağının veya yenidoğanlarda topuktan alınan kan numunesi kullanılır.

Test için Hazırlık Gerekir mi?
Test için hazırlık yapmak gerekmemektedir.

Ne test edilmektedir?
Bu test bir tam kan numunesindeki kırmızı kan hücresi (RBC) sayısını ölçmektedir. Kemik iliğinde yapılan kırmızı kan hücreleri oksijeni akciğerlerden vücut organlarının hücrelerine, karbon dioksidi ise bu hücrelerden geri akciğerlere taşımaktadır. Kadınlarda kırmızı kan hücre sayısı erkeklerden daha düşük olabildiği gibi düzeyleri yaşla birlikte azalabilmektedir. Kırmızı kan hücrelerindeki değişiklikler genellikle hemoglobin düzeyleriyle ilişkilidir. Bu hücreler ve hemoglobindeki azalma referans aralığının altına düştüğünde hastanın anemik, üstüne çıktığında polisitemik olduğu söylenir.

Test için numune nasıl toplanır?
Bir kol damarınızdan iğneyle alınan kan kullanılır. Çocuklar ve erişkinlerde bir el parmağından veya yenidoğanlarda topuktan alınan kan numunesi kullanılır.

Numunenin kalitesinden emin olmak için herhangi bir test hazırlığına gerek var mı?
Test için hazırlık yapmak gerekmemektedir.

Nasıl kullanılır?
Kırmızı kan hücrelerindeki (RBC) herhangi bir azalma veya artışı değerlendirmek için kırmızı kan hücresi sayımı yapılır. Bu değişiklikler hemoglobin, hematokrit ve/veya kırmızı kan hücresi indeksleri gibi diğer parametrelerle birlikte yorumlanmalıdır.

Ne zaman istenir?
Sıklıkla rutin fiziksel muayene, cerrahi öncesi işlemler veya başka klinik nedenlerle yapılantam kan sayımının bir bileşeni olarak kırmızı kan hücresi sayımı istenir. Kan hastalıkları, kanama sorunları, kronik anemileri, polisitemisi olanlarda ve/veya kemoterapi veya radyoterapi gören hastalarda test tekrarlanır.

Test sonucu ne anlama gelir?
Akut veya kronik kan kaybı kırmızı kan hücreleri (RBC) sayısında azalmayla sonuçlanmaktadır. Akut kan kaybında kan hacmi hızla tükenmektedir. Değişik hastalıklardan kaynaklanan kronik kan kayıpları sıklıkla anemiye yol açmaktadır. Uzun süreli az miktarlarda kan kayıpları (kanamalar), kırmızı kan hücrelerinin mekanik nedenlerle yıkımı, azalan üretimleri gibi bazı fizyolojik sorunlar kronik anemilere neden olmaktadır. Dehidratasyon, konjenital kalp hastalığı, akciğer hastalıkları ve doku oksijeninde azalmaya (hipoksi) neden olan bir dizi hastalık kırmızı kan hücrelerinde artışa sebep olabilmektedir.

Aşağıdaki liste bu hastalıkların bir bölümünü içermektedir:

Kırmızı kan hücrelerinde azalma

● Travma

● Yanıklar

● Gebelik

● Hemolitik anemi

● Kanamalı enfeksiyonlar

● Mide-bağırsak sistemi (GI) veya başka damar yataklarında kanama

● Demir eksikliği anemisi

● B12 vitamini veya folat eksikliği

● Kemik iliği hasarı

● Metabolik bozukluklar

● Kronik iltihaplanma

Kırmızı kan hücrelerinde artış

● Vücudun susuz kalması

● Akciğer hastalığı

● Konjenital kalp hastalığı

● Polisitemi vera

● Böbrek sorunları

● Aşırı miktarda tam kan nakli

● Doku oksijeninde azalma (hipoksi)

Bilmem gereken başka bir şey var mı?
Kırmızı kan hücreleri (RBC) sayısında değişiklik sıklıkla geçici bir durum olup nedensel etken ortadan kaldırılarak kolayca düzeltilebilir ve/veya normal düzeylere geri döndürülebilir. Normal olarak gebelik sırasında vücut sıvılarında artış nedeni ile dilusyona bağlı kırmızı kan hücrelerinde azalmalar görülmektedir.

Yüksek irtifalarda yaşama, vücudunuzun azalan oksijene reaksiyonu olarak kırmızı kan hücresi sayılarında artışa neden olur

Gentamisin ve metildopa gibi ilaçlar kırmızı kan hücresi düzeylerini yükseltebilmektedir.

Anormal kırmızı kan hücresi sayıları normale döner mi?
Önce, uygun tedavi önerebilmesi için doktorunuzun normal olmayan kırmızı kan hücresi sayılarının nedenini belirlemesi gerekir. Tedavi bir diyeti, beslenme tarzınızdaki bir değişikliği veya bir vericiden kırmızı kan hücre naklini içerebilir. Yalnızca kırmızı kan hücrelerinizde değişikliğe neden olan almakta olduğunuz ilaçların değiştirilmesini gerektirebilir. Bazı hastalar, özellikle kemoterapi veya radyoterapi alanlar için kemik iliğinde kırmızı kan hücresi üretimini uyaran bir ilacın yazılması gerekebilir.

Evde kırmızı kan hücreleri sayımı yapabilir miyim?
Yapamazsınız. Bu test eğitimli laboratuvar personeli tarafından otomatik cihazlar ile yapılır.

Diyet ve beslenme kırmızı kan hücrelerini sağlıklı düzeylerde tutmaya yardımcı olur mu?
Evet. İyi dengelenmiş beslenme kalıbına uyma durumunuza göre demir, B12 vitamini veya folat alımı yetersizliğine bağlı anemileri engelleyebilirsiniz. Hastalıklara bağlı kırmızı kan hücresi sorunlarının diyetle düzelmesi olası değildir.

Kırmızı kan hücrelerimin tehlikeli düzeylerde düşük veya yüksek olup olmadığının farkına ne gibi hastalık belirtileriyle varmam gerekir?
Yorgunluk kırmızı kan hücrelerinde düşüklük veya yüksekliği gösterebilir. Bayılma, solukluk, nefes darlığı, baş dönmesi ve/veya mental durum değişikliği de kırmızı kan hücreleri azlığına işaret edebilir. Kırmızı kan hücrelerine artış olduğunda görme bozukluğu ve ateş basması mevcut olabilir.


Kaynakça : labtestsonline

Özel Başak Tıp Merkezi - Cilt (Deri) kanseri nedir? Cilt kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Rahim (Uterus) kanseri belirtileri nelerdir? - Mesane kanseri nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Kolon (Bağırsak) kanseri nedir? Kolon kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Böbrek kanseri nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - ALS hastalığı nedir? Belirtileri ve süreci - Lösemi (Kan kanseri) nedir? Belirti ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Çocukların yaz tatili sevincini arttıracak etkinlikler! - En iyi dostlarımız evcil hayvanlar -