Orgazm nedir? Erkekler ve kadınlarda orgazm nasıl olur?

Orgazm nedir?

Orgazm uzun süreli cinsel uyarılma sonucunda fizyolojik ve psikolojik olarak ulaşılan ve kişiye zevk veren durumdur. Kişilerin orgazm olabilmesi için mastürbasyon yapmaları veya cinsel ilişkiye girmeleri gerekir. İki durumun sonunda ulaşılan haz orgazm olarak tanımlanır. Bunun dışında ergenlik döneminde erkeklerde sık olmakla beraber kadınlarda da nadir de olsa uyku sırasında orgazm görülebilir. Bu dönemde hormonların yoğunlaşması bu duruma sebep olur. Orgazm 10 ila 20 saniye arasında sürer. Kullanılan çeşitli kimyasal ilaçlar veya kremler, doğum kontrolü için kullanılan kondomlar içerisinde bulunan jeller bu sürenin uzamasına neden olur. Orgazm olmak nabzın artması, kızarma, hızlı nefes alıp verme, istemsiz kasılmalar gibi sonuçlara yol açar.

Erkeklerde orgazm nasıl olur?

Erkeklerde orgazm sonucunda boşalma meydana gelir, bu da penisten dışarı meni atılmasıyla gerçekleşir. Bu meni atılması sırasında idrar yolundaki kaslar 4 – 7 kere kasılarak haz verir.

Kadınlarda orgazm nasıl olur?

Kadınlarda orgazm ise erkeğe göre daha kapsamlı ve şiddetlidir. Ancak bunun gerçekleşmesi için gerekli uyaranın kadına verilmesi gerekir. Kadınlarda orgazm vajinal ve klitoral olmak üzere iki farklı şekilde gerçekleşebilir. Bu cinsel ilişki veya mastürbasyon yoluyla olabilir. Klitoral orgazm klitorisin uyarılmasıyla, vajinal orgazmın ise vajina duvarının uyarılmasıyla gerçekleşir. Her iki durumda da klitoris sertleşir ve vajinada nemlenme meydana gelir, göğüs uçları sertleşir, vajina dudakları büyür. Uterus ve çevresindeki kaslar orgazm sırasında kasılır. Kadınlarda fizyoljik olarak bir boşalma gerçekleşmediği için kadınlar orgazm olmadıklarını düşünebilirler. Yaşanan cinsel ilişkiye göre orgazmın şiddetinin değişmesi bu durumun sebebidir.

EREKSİYON NEDİR?

Ereksiyon erkek cinsel organının sertleşmesi, gerginleşmesi, büyümesi ve sıkılaşması olarak tanımlanır. Ereksiyon yani sertleşme birkaç faktörün bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. Bunlar nöral, psikolojik ve vasküler faktörlerdir. Hepsinin etkileşimi sonucu sertleşme meydana gelir. Bunun yanında erkeklerde sabah ereksiyonu da olmaktadır. Sağlıklı erkekler sabah uyandıklarında ereksiyon halinde olduklarını görürler. Bunun sebebi bilim insanları tarafından gece görülen rüyalar veya yaşanan hormonal sıçramalar olarak tanımlanıyor.

Ereksiyon sırasında atardamardan hızlı bir şekilde penise kan pompalanır, bu durumda penis kan ile dolarak büyür ve genişler. Penisin dışındaki sert kılıfın gerilmesi ve toplardamarın kapanmasıyla penis bir süre sertliğini korur. Bu da penise pompalanan kanın dolaşıma tekrar katılmaması, bir süre boyunca peniste kalmasıyla olur. Tüm sağlıklı erkeklerde sertleşme meydana gelmesi gereklidir ve bu durum son derece sağlıklıdır.

CİNSEL İLİŞKİ NEDİR?

Diğer kullanımlarıyla çiftleşme veya cinsel birleşme olarak da ifade edilir. Erkeğin ereksiyon halindeki cinsel organının, kadının vajinasına girmesini kapsayan durumdur. Eşler cinsel ilişki öncesinde hazzı artırmak amacıyla ön sevişme yapabilirler. Bu da eşlerin birbirlerinin haz alan yerlerini öpmeleri veya okşamaları ile gerçekleşir. Ön sevişme sonrasında sertleşen penis uyarılıp ıslanan vajina içine girer ve cinsel ilişki gerçekleşmiş olur.

Cinsel ilişki sonunda orgazm meydana gelir ve seratonin hormonu salgılanır. Seratonin hormonu ise mutluluk verir. Sağlıklı cinsel hayatları olan insanlar bu nedenle günlük yaşamlarında daha mutludurlar. Cinsel birleşme soyun devamı için temel yöntemdir. Erkekte orgazm sırasında meydana gelen boşalma sonunda meni vajinaya bırakılır. Rahim ağzından giren meni uterustan geçerek yani rahimden geçerek fallop tüplerine ulaşır. Üremenin daha kolay olması için vajinaya milyonlarca sperm bırakılır. Spermler eğer fallop tüpünde sağlıklı bir yumurta ile birleşirse döllenme gerçekleşir.

Sağlıklı cinsel birliktelikler mutlu bir birey olmak ve üreme sonucunda sağlıklı bireyleri dünyaya getirmek demektir. Bu nedenle cinsel birlikteliğe tabu olarak bakmayın. Eğer cinsel ilişkilerinizde mutlu olamıyorsanız bir uzmana gözükmeyi ihmal etmeyin.


Kaynak Bilgisi : MedicalPark

Özel Başak Tıp Merkezi - Cilt (Deri) kanseri nedir? Cilt kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Rahim (Uterus) kanseri belirtileri nelerdir? - Mesane kanseri nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Kolon (Bağırsak) kanseri nedir? Kolon kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Böbrek kanseri nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - ALS hastalığı nedir? Belirtileri ve süreci - Lösemi (Kan kanseri) nedir? Belirti ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Çocukların yaz tatili sevincini arttıracak etkinlikler! - En iyi dostlarımız evcil hayvanlar -