Koltuk altı ağrısı neden olur? Koltuk altı ağrısı nasıl geçer?

Koltuk altı ağrısı, günlük yaşamda sıklıkla duyulan bir sorun olmasa da birçok insanın yaşamı boyunca en az bir kez karşılaşmış olduğu şikayetlerden bir tanesidir. Koltuk altlarından herhangi bir tanesinde veya her ikisinde birden ağrı oluşumuna neden olabilecek pek çok faktör söz konusu olabilir. Bunlar epilasyon gibi basit nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan kısa süreli semptomlardan ibaret olabileceği gibi tümör ve kanser oluşumu gibi ciddi sağlık sorunlarının da habercisi olabilir. Son günlerde koltuk altı ağrısı oluşumuna neden olabilecek ters bir hareket, yorucu bir egzersiz, epilasyon işlemi veya tahriş edici giysilerin giyilmesi gibi bir durumun varlığında ağrı oluşumu genellikle normaldir ve birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşir. Fakat bu gibi bir durumun söz konusu olmaması halinde veya birkaç gün, bir hafta gibi bir süreç içerisinde azalmadığı veya kaybolmadığı takdirde koltuk altı ağrısının daha önemli bir sorunu işaret ettiği düşünülebilir. Bu nedenle beklenenden uzun süren veya çok şiddetli seyreden koltuk altı ağrılarında doktora başvurularak muayeneden geçilmesinde fayda vardır.

Koltuk Altı Ağrısı Nedir?

Koltuk altı bölgesinde yanma, sızlama tipinde veya donuk şekilde hissedilen tüm ağrılar, koltuk altı ağrısı olarak adlandırılır. Bu ağrıların en yaygın nedeni jilet veya sir ağda gibi yöntemlerle yapılan epilasyon işlemleri sonrasında veya sürtünme ile koltuk altını tahriş edebilecek giysilerin kullanımı sonucunda koltuk altı bölgesindeki ciltte tahrişlerin meydana gelmesidir. Epilasyon işlemlerinin daha sık olması, sütyen kullanımı gibi nedenlere bağlı olarak koltuk altı ağrıları kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür. Bu en yaygın neden olmakla birlikte koltuk altı ağrısının oluşumunda rol oynayabilecek çok farklı ve çok daha ciddi nedenler de söz konusu olabilmektedir. Dolayısıyla koltuk altı ağrıları hafife alınmamalı, özellikle de birkaç günden uzun sürmesi halinde hekimlere başvurulmalıdır.

Koltuk Altı Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Koltuk altı ağrısı adından da anlaşılacağı üzere koltuk altında çeşitli şekillerde ve şiddette hissedilebilen ağrılarla kendini gösterir. Fakat bu ağrıların kişi tarafından nasıl hissedildiği ve ağrıyla birlikte görülen diğer belirtiler, koltuk altında ağrıya neden olan soruna bağlı olarak değişebilir. Kıl dönmesi, kıl köklerinin iltihaplanması veya zona gibi viral hastalıklar koltuk altında ağrıya neden olabilen durumlardan birkaçı olmakla birlikte bu gibi durumlarda döküntüler ve kızarıklıklar gibi belirgin cilt rahatsızlıkları önemli belirtiler arasında yer alır. Lenf nodlarına ilişkin bozukluklar da koltuk altında ağrıya yol açabilir ve bu durumda ağrıyla birlikte en yaygın görülen belirti koltuk altında şişliklerin oluşumudur. Bir veya birden fazla şişlik oluşabileceği gibi şişlikler koltuk altından kola doğru da yayılabilir. Koltuk altındaki lenf nodları ile birlikte vücudun diğer bölgelerindeki lenf nodlarının da etkilenmiş olması halinde koltuk altına ek olarak karın, bacaklar ve kasıklarda da şişlikler ortaya çıkabilir. Kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanserinin belirtileri arasında da koltuk altı ağrısı yer alır. Ağrıların nedeni meme kanseri ise genellikle koltuk altı ağrısı ile birlikte meme şekli ve büyüklüğünde değişiklikler, meme ucunun görüntüsünün değişmesi, renginin koyulaşması ve derisinin çukurlaşması gibi semptomlar da görülür. Yorucu spor aktiviteleri sonrasında ve kas spazmı durumlarında oluşan koltuk altı ağrılarında ise koltuk altı ile birlikte kol, omuz ve göğüs gibi bölgelerde de çeşitli şiddette ağrıların görülmesi muhtemeldir. Tüm bu belirtilerin bir haftadan uzun sürmesi veya günlük yaşamı olumsuz etkileyecek boyutta şiddetlenmesi durumlarında sağlık profesyonellerinden yardım alınmalıdır.

Koltuk Altı Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Koltuk altı ağrısı, genellikle direkt olarak koltuk altı bölgesine ilişkin basit bir sorundan kaynaklı geçici bir şikayet olarak görülür. Daha nadir durumlarda ise farklı ve daha ciddi bir sağlık sorununu işaret eden semptomlardan bir tanesi olarak değerlendirilebilir. Sağ veya sol koltuk altı ağrısı oluşumuna neden olabilecek olası nedenlerden bazıları şunlardır:

  • Yaralanma veya zorlanma gibi nedenlere bağlı olarak koltuk altında ağrıya neden olabilecek kaslara ilişkin sorunlar,
  • Tenis gibi kolda ani hareketler gerektiren spor aktiviteleri, ağırlık kaldırma gibi zorlayıcı egzersizler,
  • Göğüs ve üst kol kaslarında oluşan iltihaplanma ve burkulmalar,
  • Kontakt dermatit,
  • Terleme veya deodorant, çamaşır deterjanı gibi kimyasallar nedeniyle oluşan alerjik reaksiyonlar,
  • Hidradenitis Suppurativa (koltuk altında inflamasyonlu şişliklere neden olan bir tür deri hastalığı),
  • Zona hastalığı,
  • Lenf düğümlerinin şişmesi,
  • Periferik arter hastalığı,
  • Meme kanseri.

Koltuk Altı Ağrısı Teşhisi Nasıl Konulur?

Kas zorlanması gibi nedenlere bağlı olarak gelişen koltuk ağrıları genellikle sağlık kuruluşlarına başvurmayı gerektirmeden birkaç gün içerisinde hafifleyerek ortadan kaybolur. Fakat koltuk altında ağrı ile birlikte şişlik, kızarıklık, deri döküntüsü, iltihaplanma, ele gelen kitle ve ateş gibi semptomların görülmesi halinde iyileşmesi beklenmeden derhal sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır. Koltuk altı ağrısı şikayeti ile başvuran hastalarda detaylı olarak tıbbi öykü alındıktan sonra hekim tarafından fiziksel muayene yapılır. Bu muayene sırasında hekim tarafından söz konusu semptomların ne zaman başladığı, ağrıların nasıl hissedildiği, eşlik eden hastalıklar ve sürekli kullanılan ilaçların olup olmadığı gibi sorular sorulabilir. Ek olarak fiziksel muayene esnasında kulak, burun ve boğaz bölgeleri de incelenebilir. Lenf nodu bozuklukları veya meme kanserinden şüphelenilmesi halinde kan testleri, tıbbi görüntüleme tetkikleri ve biyopsi uygulamalarına başvurulması gerekebilir. Tüm bu işlemlerin sonucunda koltuk altında ağrıya neden olan faktörler teşhis edilerek tedavi süreci başlatılabilir.

Koltuk Altı Ağrısı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Koltuk altı ağrısı sorunu olan bireylerde nasıl bir tedavi planı izleneceği, ağrıya neden olan faktörlere göre belirlenir. Kas gerginliğine bağlı olarak ortaya çıkan koltuk altı ağrılarında dinlenme ve soğuk kompres uygulamaları ağrıların hafifletilmesine büyük oranda yardımcı olur. İlk birkaç gün buz kompresinin ardından sonraki günlerde dolaşımı destekleyerek iyileşmeyi hızlandırmak amacıyla ısı ve gerdirme uygulamaları da tercih edilebilir. Zona hastalığı söz konusu ise hastalığa neden olan herpes virüsüne yönelik antiviral ilaç uygulamaları yapılır. Ağrının çok şiddetli olması halinde hekim tarafından kapsaisin veya lidokain gibi uyuşturan ilaçların kullanımı önerilebilir. Koltuk altında iltihaplı lezyonların oluşumuna neden olan Hidradenitis Suppurativa hastalığının teşhisini almış olan hastalarda antibiyotik ve akne önleyici ilaç uygulamalarından yararlanılabilir. Bu olguların bir kısmında ilaç tedavisine yanıt alınamayabilir, bu durumda cerrahi operasyonlardan faydalanılır. Lenf nodlarında şişliklerin söz konusu olması halinde tedavi, bu şişliklerin hangi nedenle oluştuğuna göre şekillendirilir. Bakteriyel veya viral enfeksiyonlarda antibiyotik ve antiviral uygulamaları ile ıslak ve ılık bezle yapılan kompresler enfeksiyonu ve lenf nodlarındaki şişlikleri azaltmaya yardımcı olur. Koltuk altındaki ağrıların nedeninin meme kanseri olduğunun tespiti halinde ise tümör ve tümörden etkilenmiş olan lenf düğümlerini çıkarmak için cerrahi operasyonlar tercih edilebilir. Cerrahi operasyonlarla tamamen tedavi edilemeyen kanser durumunda ise kemoterapi ve radyoterapi gibi tedavi seçeneklerinden yararlanılır. Buna ek olarak meme kanserinin çevre doku ve organlara yayılmış olması veya farklı bir bölgedeki kanserden metastatik yolla buraya ulaşmış olması ihtimallerine karşılık detaylı tarama testleri de yapılır. Tüm bu durumlarda altta yatan hastalığa yönelik tedavilerle birlikte koltuk altı ağrısı sorunu da ortadan kaldırılabilir.

Eğer siz de koltuk altı ağrılarından şikayetçiyseniz, sol koltuk altı ağrısı ve sağ koltuk altı ağrısı neleri işaret eder diye merak ediyorsanız mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurarak muayeneden geçmelisiniz. Hekiminiz tarafından yapılacak olan muayene ve tanı testlerinin ardından yaşadığınız ağrılara neden olan sorunun tespit edilmesini sağlayarak tedavi sürecinize bir an önce başlayabilir, ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz.


Kaynak Bilgisi : MedicalPark

Özel Başak Tıp Merkezi - Cilt (Deri) kanseri nedir? Cilt kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Rahim (Uterus) kanseri belirtileri nelerdir? - Mesane kanseri nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Kolon (Bağırsak) kanseri nedir? Kolon kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Böbrek kanseri nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - ALS hastalığı nedir? Belirtileri ve süreci - Lösemi (Kan kanseri) nedir? Belirti ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Çocukların yaz tatili sevincini arttıracak etkinlikler! - En iyi dostlarımız evcil hayvanlar -