Cilt gençleştirme yöntemleri nelerdir?

Son yıllarda hava kirliliğinin artması, doğal beslenmenin güçleşmesi ve yaşam tarzı değişimleri ile birlikte görülme sıklığı artan sağlık sorunlarından bir tanesi de cilt kusurlarıdır. Genetik, yaşam tarzı ve çevresel faktörlerin neden olduğu yaşlanma sürecinin deriye etkileri dış görünümün olumsuz yönde etkilenmesine ve cildin yaşlanmasına neden olur. Bu durum estetik açıdan oluşturduğu sorunların haricinde psikolojik sorunları da beraberinde getirebilmektedir. Öte yandan gerek genetik gerekse fizyolojik veya çevresel faktörlere bağlı olarak oluşan bu cilt kusurları ve neden oldukları yaşlanma sorunu çözümsüz değildir. Gelişen tıbbi teknolojinin sunmuş olduğu imkanlarla son yıllarda uygulanmaya başlayan yenilikçi teknikler ve cilt gençleştirme yöntemleri ile arzu edilen görünüme sahip olmak mümkündür. Cilt gençleştirme yöntemleri çok çeşitli uygulamalar ve teknikler barındırmakla birlikte bu yöntemlerinden hangisinin tercih edileceği hastanın istek ve beklentisine ek olarak yaş ve genel sağlığına bağlıdır. Cilt gençleştirme tedavileri yaşlanma belirtilerinin gözle görülür bir hale geldiği, sarkmaların olduğu ve kırışıklıkların çoğaldığı durumlarda kişi bu gelişmelerden rahatsızsa yapılabilmektedir. Çok farklı cilt gençleştirme yöntemleri olmakla birlikte her biri farklı sorunların çözümü için kullanılmaktadır. Bu nedenle hastanın şikâyeti ve istediği sonuç öğrenilerek, hangi cilt gençleştirme tedavisinin uygulanacağı belirlenir.

Altınbaş Üniversite Hastanesi Medical Park Bahçelievler Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Hüseyin Hıra, son dönemlerin en çok tercih edilen cilt gençleştirme yöntemleri hakkında bilgiler verdi. İşte 7 maddede cilt gençleştirmeye ilişkin tüm merak edilenler ve parlak, canlı, ışıltılı bir cilt için güzellik sırları…

1. Botoksla doğal görünüm mümkün mü? Hangi bölgelere uygulanır?

Cilt gençleştirme alanında uzun yıllardır güvenle uygulanan botoks, aynı zamanda bu alanda en yaygın şekilde kullanılan uygulamalardan bir tanesidir. Kimilerinin ‘iğnenin ucundaki mucize’, kimilerinin neştersiz güzellik olarak tanımladığı botoks, deneyimli bir hekimin elinde hasta için tam bir mutluluk kaynağıdır. Hastamızın istekleri doğrultusunda, kişiye özel planlanan botoks uygulaması, mimiklerin ve natürel görünümün korunduğu, daha parlak, daha canlı, ışıltısını geri kazanmış bir yüze kavuşmanın en pratik ve kolay yoludur. Mimik kaslarının deri yüzeyinde oluşturduğu; alındaki yatay çizgiler, kaş arasındaki dikey çizgiler ve göz çevresindeki kazayağı olarak bilinen kırışıklıklara uygulanır. Yüz inceltme ve yüz ovalini belirginleştirmek için maseter kasa yapılan botoks uygulaması yüz inceltme botoksu olarak bilinir. Uygulamaların doğallığı işlemi yapan hekimin başarısı ile doğru orantılıdır.

2. Botoksla dolgu arasında ne fark vardır?

Botoks C. botulinum isimli bir bakteriden elde edilen bir ilaçtır. Kasları gevşeterek etki gösterir, mimik kırışıklıkları için kullanılır. Etki süresi ortalama 4-6 aydır. En sık alın, kaş arası ve kaz ayağı çizgileri için kullanılır. Dolgu ise hyaluronik asit dediğimiz protein-şeker kompleksinden oluşan bir jelden oluşur. Yüze yerleşen sabit kırışıklıkları doldurmak ve dokuyu şekillendirmek için kullanılır. Kalıcılık süresi ortalama 6-24 aydır. En sık yanak, elmacık kemiği, çene, gözaltı, gülme çizgileri (nazolabial), burun ve dudak için kullanılır. Her iki işlem de uygun cilt profiline sahip hastalarda güvenle kullanılabilen tekniklerdir.

3. Ameliyatsız likid (sıvı) yüz germe nedir?

Ameliyatsız estetik uygulamalar içinde yüzde lifting ve antiageing etkisi en yüksek olan tedavi yöntemlerinden biridir. Hyaluronik asit içerikli dolgu maddelerinin kişiye özel kombinasyonları ile tüm yüz bölgesine tek seferde yapılan bir uygulamadır. Yanak ve elmacık kemiklerinin belirginleştirilmesinin esası ve temeli oluşturduğu, şakak-çene ve çene hattı gibi yüz konturunu oluşturan bölgelerin netleştirildiği, göz altı, nazolabial, marionet, burun ve dudak gibi ince detayların tüm yüze bütünsel bir yaklaşımla tasarlandığı, detaylı ve tecrübe gerektiren, tüm yüzün yeniden planlandığı bir dolgu uygulamasıdır. Yüzdeki yorgun, sarkık, üzgün ve kızgın ifadeden kurtulmak, daha ince, genç, çekici ve hoş bir yüze sahip olmak istiyorsanız bu uygulama size yardımcı olabilir.

4. Yüz mezoterapisi (mezolifting) cilde nasıl fayda eder?

Yüz mezoterapisi, yüze uyguladığımız antiageing (cilt gençleştirme) tedavi yöntemlerinden biridir. İçeriğinde hyaluronik asit, vitamin, mineral içeren kokteylleri derinin orta tabakasına enjekte ederek cildin beslenmesi sağlanmakta, cildin su ve nem tutma kapasitesi artmaktadır. Kişisel ihtiyaçlara göre ortalama 2-3 haftada bir toplamda 4-6 seans uygulama yapılır. Tedavi tamamlandığında kuru bir cildin yoğun bir şekilde nemlendiği, ciltteki sarkmaların azaldığı, uzun süreli lifting etkisinin elde edildiği, cilt bariyerinin güçlendiği, ince kırışıklıkların azaldığı, renk tonundaki düzensizliklerin kaybolduğu ışıl ışıl bir cilt edilir.

5. PRP ile cilt yenileme nasıl yapılır?

PRP tedavisinin en güzel özelliği, vücuda herhangi bir yabancı madde veya ilaç vermeden tamamen kendi kanınızdan gelen o sihirli gücü kullanarak doğal bir güzellik sağlamasıdır. PRP ile cilt gençleştirme en sık yüze uygulanmakla birlikte, boyun, dekolte ve el içinde kullanılabilir. Tedavi edilmek istenen bölgeye tek başına uygulanabilmekle birlikte özellikle lazer, mikroiğneleme, iğneli radyofrekans uygulamalarından sonra yapılan PRP derinin daha hızlı iyileşmesini sağlar. Cildimizdeki yaşla birlikte oluşan çizgileri, kırışıklıkları, lekeleri, renk tonundaki düzensizlikleri ortadan kaldırır. Cildin elastikiyeti, parlaklığı artarken daha fresh görünümde, canlı, ışıl ışıl bir cilt elde edilir. 3-4 seanstan oluşan kürler halinde yılda 1 uygulama önerilir.

6. İple yüz germe hakkına bilinmesi gerekenler nelerdir?

Orta ve ileri derecede yüz sarkmalarında cerrahi tedavi gerekliyken, yüzde hafif sarkması olan veya ameliyat istemeyen hastalarda iple yüz asma ve yüz germe iyi bir tedavi seçeneğidir. İnsan vücuduyla tamamen uyumlu olan ve uygulandığı dokuda eriyebilen iplikler, asıcı etkisi ile sarkan dokuları kaldırırken, deri altı dokuları yenileme etkisi ile kollajen üretimini artırarak cilde canlılık, dolgunluk ve gençlik sağlar. Lokal anestezi eşliğinde ortalama 30-45 dakika süren uygulama sonrasında hasta iş ve sosyal yaşantısına hemen dönebilir. Etkisi ortalama 2 yıl süren bu uygulama; botoks, dolgu gibi diğer estetik uygulamalarla birlikte yapılabilir.

7. Leke tedavisinde son yenilikler nelerdir?

Güneş lekeleri, yaşlılık lekeleri, gebelik ve doğum sonrası oluşan lekeler en sık alın burun ve yanakta görülür. Leke tedavisinde; Cosmelan ve Dermamelan olarak bilinen, enzimatik peeling özelliğine sahip leke maskeleri son yıllarda en çok tercih edilen tedavi yöntemleridir. Ciltte kimyasal peelingler gibi belirgin bir soyma işlemi yapmadan, leke oluşumuna neden olan biyolojik mekanizmaları baskılayarak etki gösterirler. Klinikte tek seans olarak uygulanan bu maske ortalama 10-12 saat yüzde kalır. Maske uygulamasından sonra leke için özel olan ev devam ürünleri kullanılır. Ortalama 2-4 hafta gibi hızlı bir sürede tedavi yanıtı görülmeye başlarken, birkaç ay içerisinde tüm lekelerinden arınmış, taze pırıl pırıl bir cilde kavuşabilirsiniz.

Genetik ve çevresel faktörlere veya yaşlanmaya bağlı olarak görülen cilt kusurlarına sahip olan hiçbir hasta bunları kabullenmek zorunda değildir. Günümüzde geliştirilen yeni teknikler ve son teknoloji ekipmanlar yardımıyla birçok cilt gençleştirme uygulaması güvenle yapılabilirken bu tedavilerden elde edilen başarı oranları oldukça yüksek seyretmektedir. Bu nedenle eğer siz de cilt gençleştirme uygulamalarına ihtiyaç duyduğunuzu düşünüyorsanız hekiminize başvurarak muayeneden geçebilir, size uygun gençleştirme uygulamaları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Uygun tedavi planının belirlenmesinin ardından uygulamalara hemen başlayarak hayallerinizdeki cilt görünümüne kısa bir süre içerisinde kavuşabilirsiniz.


Kaynak Bilgisi : MedicalPark

Özel Başak Tıp Merkezi - Cilt (Deri) kanseri nedir? Cilt kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Rahim (Uterus) kanseri belirtileri nelerdir? - Mesane kanseri nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Kolon (Bağırsak) kanseri nedir? Kolon kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Böbrek kanseri nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - ALS hastalığı nedir? Belirtileri ve süreci - Lösemi (Kan kanseri) nedir? Belirti ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Çocukların yaz tatili sevincini arttıracak etkinlikler! - En iyi dostlarımız evcil hayvanlar -