3 aylık bebek gelişimi nasıl olur?

Günden güne ebeveynliğin daha keyifli bir hâl aldığı 3 aylık bebek gelişimi döneminde bebeğin, zihinsel ve fiziksel gelişimi hızla devam eder. Bu dönemde ellerinden tutulduğunda dik durabilen bebeğin, işitme duyusu da oldukça gelişir. Doğumun ardından geçen 3. ayda bebek, tanıdığı sesleri duyduğunda heyecanlanarak tepki verir. Ebeveynlerinin sesine gülümseme ya da heyecandan kaynaklanan çığlık sesiyle karşılık verebilir. Tanımadığı seslere karşı merakı da artar. Görme duyusu, günden güne iyileşen bebek, artık yakın ve uzak mesafedeki objeleri, kontrast renklerde olmasa bile algılayabilir. Yalnızca pastel ve parlak renkleri değil hemen hemen tüm renkleri algılamaya başlar. Geçen ay anne sütü ve mama arasındaki farkı algılayabilen bebeğin tat alma duyusu, 3 aylık bebek gelişimi döneminde bir adım öteye taşınır. Gelişen koku duyusuyla birlikte hoşuna gitmeyen kokuya sahip mamaları reddedebilir. Ayrıca bebeğin hoşuna gitmeyen kokular, kendisini huzursuz hissetmesine yol açabilir. Yaklaşık 3 saatte bir emzirilmesi gereken bebek, eğer iştahlıysa daha sık beslenmek isteyebilir. Anne sütünün yetmediği durumlarda henüz katı gıdalar için çok erken olduğundan, hekime danışılarak mama takviyesi yapılabilir. 3 aylık bebeğin uyku düzeni henüz tam olarak oturmamış olsa da bebek, gündüzleri daha uyanık ve aktif geçirirken geceleri daha uzun süre ile uyumaya başlar. Elleri ile oynamaktan keyif alan bebeğin parmakları ile yapabildiklerini keşfettiği 3. ayda, hemen her şeye dokunmak isteyebilir. Dokunulduğunda ses çıkaran oyuncaklar bu dönemde ilgisini çekebilir. Sosyal olarak da gelişimi süren 3 aylık bebeğin sıklıkla göz teması kurduğu, gülümsemeye bilinçli olarak karşılık verildiği, ebeveynlerinin yüzüne dokunmak istediği de görülebilir.

3 Aylık Bebek Gelişimi

Dokunma, tutma ve kavrama becerilerinin hızla gelişim gösterdiği bu dönemde bebek, oyuncaklarını kısa süreli olarak elinde tutabilir ve sallayabilir. Ebeveynlerinin yüzüne dokunarak, onları inceler. Ellerinden tutulduğunda kısa bir süre için vücudunu dik tutabilir. Bebeğin, gelişen tutma ve kavrama becerisiyle birlikte dokunduğu objelerin sayısı artar. Ellerini ve nesneleri ağzına götürerek, onları daha iyi tanımaya, bağlantı kurmaya çalışan bebeğin sağlığı için hijyen konusuna ve özellikle yutabileceği küçük nesnelere dikkat edilmelidir. Dokunmanın bu kadar gelişmiş olmasının nedenlerinden biri de görme duyusunun bu dönemde çok daha iyi olmasıdır. 3 aylık bebeğin gözleri, hemen hemen tüm renkleri ve şekilleri algılayabilecek kadar gelişmiştir. Farklı mesafelerdeki objelere rahatlıkla odaklanabilen bebeğin, duyma yetisi de gelişir. Sesin geldiği yöne doğru kafasını çeviren bebek, tanıdığı seslerin kendisine doğru yaklaştığını fark etmesiyle sevinç çığlıkları atabilir. Bebeğin, duyma yetisinin gelişimine bağlı olarak dil becerileri de gelişir. 3. ayın sonlarına doğru, içinde sessiz harf bulunan “agu” gibi heceleri söyleyebilir düzeye gelir. Memnuniyetini ve mutsuzluğunu mimikleriyle göstermeye başlayabilir. Bu, aynı zamanda duygusal gelişiminin de bir göstergesidir. Bebek, artık hangi durumda ne gibi duygular hissettiğini algılayabilir. Gündüz uykuları yaklaşık 3-4 saate kadar düşen bebeğin, gece uyku süresi artar ve geceleri yaklaşık 8 ila 13 saat kadar uyur. Bebeğin gece ile gündüz arasındaki farkı ayırt edebilmesi için gece karanlık ortamda, gündüz ise aydınlıkta uyutulması önerilir.

3 Aylık Bebek Gelişim Tablosu

Bebeğin gelişiminin aynı yaş ve cinsiyetteki diğer bebeklerle kıyaslanmasını sağlayan bebek gelişim tablosu, hekimlerin sıklıkla kullandığı araçlardan biridir. Bebeğin ağırlığı, uzunluğu, boyuna göre kilosu ve baş çevresinin değerlendirildiği bu tablo sayesinde bebeğin fiziksel gelişimi değerlendirilir. 3 aylık kız bebeklerin boyunun 54 ila 65 cm. arasında olması, ağırlıklarının ise 4000 ila 7200 gr. aralığında olması gerekir. Erkek bebeklerin boyunun, 55 ila 65 cm., ağırlığının ise 4150 ila 7500 gr. aralığında olması beklenir. Hekim, bebeğin baş çevresini ölçtükten sonra bebeği, bebek gelişim tablosundaki büyüme eğrilerine göre değerlendirir. Bir önceki aylarda yapılan ölçümlerle kıyaslanarak bebeğin büyüme hızı kayıt altına alınır.

Üç Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi Nasıl Olur?

3 aylık bebeğin gelişimi, zihinsel açıdan son derece hızlıdır. Artık yalnızca ellerini değil, tüm vücudunu bilinçli olarak hareket ettirebilen bebeğin kafasını sesin geldiği yöne doğru çevirdiği ve tanıdığı kişileri ve sevdiği objeleri gördüğünde gülümseme ya da sevinç çığlığıyla tepki verdiği görülebilir. Motor becerilerinin de geliştiği 3 aylık dönemde bebeğin, dokunmak ya da kavramak istediği nesnelere doğru uzandığı görülebilir. Bu ay içinde, bebeğin beyninde anı ve deneyimlerin depolanmaya başladığı söylenebilir. Ağladığında ebeveynlerinin dikkatini çekebileceğini ve gülümsediğinde benzer bir tepkiyle kendine yaklaşılacağının farkındadır. Ebeveynleri ve diğer insanlarla iyi vakit geçirebileceğinin farkında olan bebek, keyifli vakit geçirmek istediğinde etrafına sıklıkla gülücükler saçar. Bu dönemde bebeğin zihinsel gelişimini desteklemek için onun yapamadığı, müzik aleti çalmak, bir nesneye vurarak ses çıkarmak gibi eylemleri yapmak faydalıdır. Onun erişebileceği yüksekliğe ses çıkaran, dönence gibi oyuncaklar asmak, etki ve tepki arasındaki bağlantıyı anlamasına yardımcı olur. Zamanla dönenceye asılı olan oyuncakların yerini değiştirmek, bebeğin zihninin güçlenmesinde rol oynar. Çıngırak gibi sallandığında ses çıkaran nesnelerin nasıl kullanıldığını gösterdikten sonra ona vermek de bebeğin zihinsel gelişimi için faydalı aktiviteler arasında yer alır. Ayrıca dil becerilerinin gelişimi için sıkça onunla konuşmak, ona şarkı söylemek faydalıdır. Bu dönemde sıklıkla sorulan “3 Aylık bebek gelişimi için neler yapılmalı?” sorusu, bu şekilde yanıtlanabilir.

Üç Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi ve Becerileri

İlk iki ayın geride kalmasıyla birlikte bebeğin sosyal becerileri de artar. Çıkardığı sesler ve kullandığı mimik sayısı artar. Gülücükler saçan bebeğin, dilini sıklıkla dışarı çıkardığı ve ebeveynleri onunla konuşurken onun da sürekli ses çıkardığı gözlenebilir. Sohbet niteliği taşıyan bu eylemler, bebeğin 3. ayda gösterdiği sosyal gelişimin birer parçasıdır. Ayrıca kimse onunla ilgilenmiyorken yaptığı ses ve dil çıkarma eylemleri, “gel benimle muhabbet et” çağrısı olabilir. Anne ve babasını gayet iyi tanıyan bebek, bu dönemde yabancılardan korkmaz. Hemen herkese gülümseyebilir. Bebek, zaman zaman sosyal etkileşimde bulunmak için ağlayabilir. Farklı bir deyişle bu dönemde ağlama, yalnızca ilgi çekmek için yapılabilir.

Üç Aylık Bebek Neler Yapabilir?

Önceki aylara göre hem zihinsel hem de bedensel olarak çok daha aktif olan bebek, 3 aylık dönemde başını desteksiz bir şekilde dik tutabilir. Yattığı yerden kafasını 45 derece açıyla kaldırabilir. Koltuk altından desteklendiğinde yürüme çalışması olarak kabul edilen, adım atma hareketlerini yapabilir. Ebeveynlerinin sesini duyduğunda doğrudan cevap verebilir. Ellerini çok daha kontrollü bir şekilde kullanan bebek, parmaklarını uzun uzun inceler ve onları kullanmak konusunda tereddüt etmez. İki elini birbirine vurarak ya da eline verilen nesneleri sallayarak bilinçli olarak ses çıkarabilir. Görüş mesafesinin iyileşmesine bağlı olarak, etrafındaki kişileri daha net görebilir. Kendisini daha güvende hissetmesini sağlayan bu durum bebeğin, daha az ağlamasını sağlar.

3 Aylık Bebeğin Sağlık Kontrolü Ne Zaman Yapılır?

İlk 6 ay boyunca bebek, her ay düzenli olarak doktor ziyaretine götürülmelidir. Boy, kilo, baş çevresi ve boyun kiloya oranı gibi ölçümlerin yanı sıra genel sağlık taramasının yapıldığı doktor ziyaretleri sırasında bebeğin aşıları da yapılır. 2 ayın sonunda yapılan verem, 5’li karma, zatürre ve rota virüs aşısı henüz yapılmadıysa 3. ayın başında yapılabilir. Doğumdan sonraki ilk iki ay boyunca bebeklerde olması normal kabul edilen göz kayması ve şaşılığın, 3. ayın sonlarına doğru kendiliğinden geçmesi beklenir. Bu gibi problemlerin varlığı hâlide hekime danışılmalıdır.

3 aylık bebeğinizin sağlık kontrollerini yaptırmak için en yakın sağlık kuruşuna başvurabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.


Kaynak Bilgisi : MedicalPark

Özel Başak Tıp Merkezi - Cilt (Deri) kanseri nedir? Cilt kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Rahim (Uterus) kanseri belirtileri nelerdir? - Mesane kanseri nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Kolon (Bağırsak) kanseri nedir? Kolon kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Böbrek kanseri nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - ALS hastalığı nedir? Belirtileri ve süreci - Lösemi (Kan kanseri) nedir? Belirti ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Çocukların yaz tatili sevincini arttıracak etkinlikler! - En iyi dostlarımız evcil hayvanlar -