11 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olur?

11 aylık bebek gün geçtikçe daha aktif bir hale geliyor ve merakları onu yeni ve farklı şeylerden keyif almaya itiyor. Bu yeni meraklar ve aktiviteler bebeğin bazı beceriler edinmesini sağlıyor. Bebeğin bu merakı onun biraz da olsa sabırsız bir hale gelmesine neden olsa da etrafını keşfetmesi için bunun oldukça önemli olduğunu unutmamak gerek. 11 aylık bebek artık nesneleri ağzına almaktan ziyade dokunarak hissetme eğilimine yöneliyor. Bunun sonucu olarak gördüğü her şeye dokunmak istemesi oldukça normal bir hal alıyor. Ayrıca bu dönemde bebek yeni gördüğü şeyleri dikkatle incelemeye başlıyor. Bu nedenle bebekte sürekli sanki bir şeyler keşfediyormuş izlenimi görülmesi doğaldır. Her gördüğü nesneyi eline almak istediği için tehlikeli nesnelerin etrafından uzaklaştırmak da bu dönemde oldukça önemlidir. Peki, bu dönemin en önemli özellikleri nelerdir, bakalım…

11 Aylık Bebeğin Fiziki Gelişimi

İlk doğum gününe yaklaşan bebeğin kilosu doğduğundan bu yana yaklaşık olarak üç kat artar. Bu dönemde büyümesi ilk dönemlere göre biraz yavaşlayacaktır ancak bu endişe edici bir durum değildir. Bunun en önemli nedenlerinden birisi artık bebeğin çok daha fazla hareketli olmasıdır. Emekleme ve diğer aktif oyunlar bebeğin daha fazla kalori harcamasına neden olduğundan kilo alması yavaşlar. Çoğu anne baba bu dönemde bebeklerinin ilk adımlarını görebilir. Ancak kas gelişimi yeterli seviyede olmayacağı için bu çok da profesyonel birkaç adım olmayacaktır. Bebeklerin ayaklarının biraz fazla dışa dönük olduğu ebeveynlerin dikkatini çekebilir. Ancak bu da sağlıksal bir problem değildir. Henüz kalça kasları bu durumla yeni karşılaştığı için bebek ayaklarını kontrol etmekte zorlanır. Bu zorlanma da ayakların dışa dönmesine neden olur. İlk doğum gününden sonra kalça kasları gelişecek ve adımlar daha doğal olmaya başlayacaktır. Bebeğin bu ayda taklit yeteneği de gelişmeye başlar. Bu nedenle kaslarının yeterliliği düzeyinde çevresinde, özellikle anne babasında gördüğü bazı şeyleri taklit edebilir. Bu dönemde eline telefonu alıp yetişkin bir bireymiş gibi gevezelik yapan bebek görme olasılığınız oldukça yüksektir. Bu davranışı ebeveyni teşvik etmese bile telefonu kendisi alarak gerçekleştirebilir. Bir saç fırçası veya mikrofona benzeyen başka bir cisimle şarkı söylüyormuş taklidi yapabilirler. Ayrıca bu dönemde boyalarla veya kalemlerle etrafındaki nesneleri karalama veya boyalama eğilimi gösterirler. Çoğunlukla bu durum ebeveynleri rahatsız etse de, yıkanabilen boyalarla bebeğin teşvik edilmesi gelişimi açısından oldukça önemlidir.

11 Aylık Bebeğin Dil Gelişimi

Bu dönemde bebeklerin dil algısı en üst düzeye gelir. Bu nedenle bebek etrafında duyduğu bütün sözcükleri zihnine kaydeder. Yapılan araştırmalar bu dönemde yabancı dil eğitiminin oldukça kalıcı ve üst düzeyde olduğunu göstermiştir. Buradan yola çıkarak iki dilli aileler yoğun kullandığı dili dışında diğer dillerini de bu dönemde çocuğun öğrenmesi için kullanmalıdırlar. İki dili de çok iyi algılayan bebeğin bu dilleri öğrenmesi kolaylaşır. Ebeveynler bu dönemde bebeklerini öğretmek istedikleri yabancı dile maruz bırakmalıdırlar. Böylece ileriki dönem için bebeğin yabancı dil algısı oldukça gelişmiş olacaktır. Bu süreçte zaman zaman bebeğin kafasının karışması doğaldır ve bu dil gelişiminin normal bir parçasıdır. Ancak bu yaşlarda öğrenilmeye çalışılan dil her iki dilde de çok daha yetkin olunmasını sağlar. Konuşma becerileri gün geçtikçe artan bebeğin anlama ve dinleme becerileri de gelişir. Ebeveynler bunu dikkate alarak ona ilk kuralları öğretmeye başlayabilirler. Yapması veya yapmaması gereken şeyleri artık daha net anlamaya başladığından bu durum önemlidir. Böylece bebeğe hangi nesnelerin ne işe yaradığı anlatılabilir. Bebek de bir bardağın içecek içmeye, bir telefonun ise konuşmaya yaradığını anlayacaktır.

11 Aylık Bebeğin Beslenmesi

Doğum günü yaklaşmış olan bebeklerde bu dönemde iştah kaybı görülebilir. Bunun nedeni artık çok daha meraklı olması, daha fazla zevk aldığı aktivitelerin ve oyunların olmasıdır. Bu durumlar beslenmeyi bir an önce bitirip bebeği zevk aldığı aktivitelere yönlendirir. Yapmaktan zevk aldığı yeni aktiviteler de az beslenmeyle birlikte kilo almasının yavaşlamasına neden olur. Bu dönemde anne sütünden ziyade katı yiyeceklerinden daha fazla besin almaya başlar. Bu besinler anne sütü içeriklerini de sağlıyor olabilir. Birçok bebek anne sütünden ziyade bu besinleri tercih etme eğilimindedirler. Mamalar bebekler için daha lezzetli gelmeye başlar. Artık bebeğin kendi mama sandalyesinde, yemek masalarında yer alma zamanı gelmiştir. Bu dönemde ebeveynlerin bebeklerini kendileri ile birlikte yemek masasına oturtması bebeğin sosyalleşmesi için oldukça önemlidir. Bebek daha küçük bir bardakta kendi suyunu içebilir ve küçük ve yumuşak yiyecekleri tüketebilir (salatalık vb.) Ancak bebek masaya oturduğunda, kendisini düşürmemesi için sağlam bir şekilde oturtulduğundan emin olmak gerekir. Çoğu bebek masayı iterek kendini geriye düşürebilecek güce sahiptir. Bu nedenle masadan biraz uzakta oturtmakta her zaman fayda vardır. Bebekler bu dönemde sabah erken saatlerde, öğle yemeğinden sonra ve yatmadan önce emzirilebilirler. Bardak kullanmaları teşvik edilmelidir. Böylece emmek yerine yudumlamak eylemini öğrenmeye başlarlar. İçerik bakımından zengin olan birçok mama bu dönemde bebek beslenmesi için kullanılabilir.

11 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni

Günleri daha çok oyunla ve hareketle geçen bebek artık daha fazla yorulmaya başlar. Bu da uykuya ihtiyacının hala çok olduğu anlamına gelir. Bu dönemdeki bebekler geceleri 9-12 saat arasında uyku uyurlar. Gün içinde de 2 ya da 3 şekerleme yapmak bebeğin sağlığı için önemlidir. Bu şekerlemeler 30 dakika ile 2 saat arasında değişebilir. Yeteri kadar oyun oynamaktan yorulan bebek zaten kendi isteğiyle çoğunlukla uyuyacaktır. Ancak uyumamakta ısrar eden bebeklerin olması kaçınılmazdır. Bu bebeklerin uyutulması önemlidir çünkü yorulan bebeğin sağlığını koruması için uykuya ihtiyacı vardır. Bu süreçte gece uyanmaları ve ağlamaları görülebilir. Bu ağlama çoğunlukla ayrılık kaygısındandır. Sağlıklı bir bebek bu dönemde uykusundan uyandığında ebeveynini yanında görmediğinde ayrılık kaygısı yaşayabilir. Bu durum gece uykudan önce de ortaya çıkabilir. Bunun nedeni bebeğinizin sizi bırakmak istememesidir ve oldukça sağlıklıdır. Ebeveynler bebeklerine herhangi bir yere gitmediklerini anlatabilirler. Zamanla bebek bu duruma alışacaktır. Uyumadan önce bir rutin oluşturmak bebek için önemli olabilir. Hikaye okumak, uyumadan önce kısa bir duş ve bebeklerin kaslarını rahatlatacak hafif bir masaj, bebeğin uyumasını kolaylaştıracaktır. Bu hem bebeğin uyuması gerektiğini beynine iletir hem de bebeğin rahatlamasını sağlar. Aslında ebeveynlerinin onun bırakmadığını, yalnızca uyuması gerektiğini anlar. Böylece daha huzurlu uykuya dalabilir. Uyumadan önce bebeklerin sevdikleri bir oyuncağı yataklarına almak istemesi de oldukça fazla görülen bir davranıştır. Bunun bebeklerin sağlığı açısından herhangi bir sakıncası yoktur. Uyuma rutini uygulanırken bebeğin oyuncağını yanında bulundurmak istemesine mani olmamak gerekir. Gece uyanmalarında ise bebeğin sağlıklı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Örneğin ateşi kontrol edilebilir. Bebeğin bezini kirletmiş olması ihtimaline karşı bezi değiştirilebilir.

Eğer sizin de bebeğiniz 10. ayına ulaştıysa, büyüme ve gelişiminin değerlendirilmesi ve sağlık durumunun kontrol edilmesi amacıyla doktorunuzdan randevu alabilirsiniz. Böylece 11 aylık bebek gelişimi döneminin bebeğiniz için daha sağlıklı ve huzurlu geçmesine yardımcı olabilirsiniz.


Kaynak Bilgisi : MedicalPark

Özel Başak Tıp Merkezi - Cilt (Deri) kanseri nedir? Cilt kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Rahim (Uterus) kanseri belirtileri nelerdir? - Mesane kanseri nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Kolon (Bağırsak) kanseri nedir? Kolon kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Böbrek kanseri nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - ALS hastalığı nedir? Belirtileri ve süreci - Lösemi (Kan kanseri) nedir? Belirti ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Çocukların yaz tatili sevincini arttıracak etkinlikler! - En iyi dostlarımız evcil hayvanlar -