10 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olur?

İnsan yaşamında büyümenin en hızlı olduğu dönem ilk yaşıdır. Doğumla birlikte başlayan hızlı büyüme süreci içerisinde 10. ay, önemli gelişmelerin kaydedildiği ve bebeğin çocukluk dönemine doğru adım adım ilerlediği bir aydır. Bu aydaki bebekler genellikle ilk adımlarını atma eğilimindedir. Büyüme hızı hemen hemen 9. aydakiyle paralel seyreder. Bilişsel fonksiyonlar ve motor beceriler önemli ölçüde gelişirken bebek duyu organlarını daha etkili olarak kullanmaya başlar. Dil gelişimi hızlı bir şekilde devam etmektedir ve bu dönem yavaş yavaş konuşma evresine geçiş olarak da değerlendirilebilir. 10 aylık bebekler genellikle duydukları sesleri taklit etmeye çalışır ve basit kelimeleri öğrenerek kullanmaya başlar. Tüketebileceği besin çeşitliliği artmış olan bu aydaki bebekler, kendilerine uygun formda hazırlanmış olması şartıyla artık ailesiyle aynı yemekleri yiyebilmeye başlar. İşte 10 aylık bebek gelişimi için neler yapılmalı diye merak eden ebeveynler için bu ayla ilgili bilinmesi gerekenler…

10 Aylık Bebekte Zihinsel Gelişim

10. ay, zihinsel gelişimde belirgin farklılıkların oluştuğu bir süreçtir. Bu aydaki bebekler çevresinde gelişen olaylara karşı daha net tepkiler verebilir, söylenenleri anlamaya başlar. Bununla birlikte ilk kelimelerini de söylemeye başlar. Vücut dilini gözlemleyerek onun düşünme kabiliyetinin ne denli arttığını fark edebilirsiniz. Bu dönemde onunla bol bol iletişim kurmanız, basit ve kısa cümleler kurarak isteklerini anladığınızı belirtmeniz iletişim yeteneğini geliştirmekle birlikte zihinsel gelişimine de katkıda bulunur. Buna ek olarak bebeğin zeka gelişiminin desteklenmesi için onunla bol bol vakit geçirmek, oyun oynamak ve farklı malzemelerden yapılmış oyuncaklarla oynamasına imkan tanımak oldukça önemlidir. Bu dönemdeki bebekler için süslü ve detaylı oyuncaklar bir anlam ifade etmeyecektir. Plastik kaplar, tahta malzemeler ve içi dolu bir poşet gibi basit malzemeler onlara mükemmel oyuncaklar gibi görünür ve dakikalarca bunlarla vakit geçirebilirler.

10 Aylık Bebek Gelişim Tablosu

Bebeklerde büyüme ve gelişmenin çok hızlı bir şekilde devam ettiği 10. ayda kız bebeklerin yaklaşık 9 kg, erkek bebeklerin ise 9.75 kg civarında olması beklenir. Ortalama boy uzunluklarına bakıldığında 10 aylık bir kız bebek ortalama 71 cm, erkek bebek ise 72 cm uzunluğundadır. Bebeklerde büyüme ve gelişmenin takibinde kullanılan bir diğer ölçüt olan baş çevresi de doktor kontrollerinde düzenli olarak ölçülür. 10 aylık bebeklerde baş çevresi ortalama 44-45,5 cm aralığında olmalıdır. Verilen bu değerler ortalama olarak hesaplanmış olup tüm bebeklerin büyüme ve gelişme eğrisi birbirinden farklıdır. Boy uzunluğu, baş çevresi gibi tüm bu ölçütler bebeğe özgüdür ve rutin sağlık kontrollerinde hekimler ve sağlık profesyonelleri tarafından değerlendirilir. Olası bir büyüme geriliği halinde size gerekli bilgi zaten verilecektir, bu nedenle diğer bebeklerle bir karşılaştırmaya gidilerek yersiz endişelere kapılmak yanlış bir davranıştır.

10 Aylık Bebekte Motor Beceriler

Bebekler 10. ay ile birlikte önceki aylara oranla çok daha fazla hareket etmeye başlar. Koltuklara veya sehpalara tutunarak ayağa kalkabilir. Bu aydaki bazı bebekler ayağa kalkmakla kalmayıp buralardan destek alarak yürüyebilir. İsteklerini ağlamak yerine işaret ederek, bazı sesler çıkararak ve mimikler yaparak size aktarmaya çalışabilir. Yattığı yerden doğrularak kalkabilir ve oturabilir. Aynı zamanda oturduğu yerden de tutunarak ayağa kalkabilir. Cisimleri kendi isteğiyle parmaklarıyla kavrayabilir ve istediğinde bırakabilir. Ek olarak el sallama, alkış yapma ve ce-e oyunu oynama davranışlarını kendi kendine başlatabilir. Bebeğin çok fazla hareketlenmiş olduğu bu ayda bakımı da sizin için zorlu olacaktır. Bu nedenle özellikle bebeğinizin uyku saatlerini fırsat dilerek siz de mümkün olduğunca dinlenmeye gayret etmelisiniz.

10 Aylık Bebekte Duyusal Gelişim

10. ay, bebeklerde duyusal gelişim açısından da oldukça önemli değişiklikler içerir. Görme, işitme ve dokunma duyuları hızla gelişen bebeklerin insanları görünüşlerinden ve seslerinden uzaktayken bile tanıyabildiği fark edilebilir. İsimleri söylendiğinde hemen tepki verebilirler, ayrıca sevdikleri kelimeleri ve şarkıları da kolaylıkla tanıyabilirler. Bilişsel fonksiyonların, zihinsel gelişimin ve motor becerilerin gelişimiyle birlikte bebeğin çevresindeki olaylar üzerindeki hakimiyeti artar. Bu ay ile birlikte bebek yavaş yavaş kendi yemeğini kendisi yemeye başlayabilir. Çoğu anne adayı etrafa ve üzerine yemek dökecek olması nedeniyle buna izin vermez. Fakat bu oldukça yanlış bir davranıştır. Bebeğin el becerilerinin gelişebilmesi ve kendine olan güveninin artması için etrafa yemek dökmesi önemsenmemeli, el becerilerini geliştirecek bu eylemleri gerçekleştirmesi için ona fırsat tanınmalıdır.

10 Aylık Bebekte Dil Gelişimi

Çocukluk döneminde ilk üç yaş, dil gelişimi açısından kritik dönem olarak kabul edilir. 10. ay, dil gelişiminin temelleri açısından oldukça önemli bir zaman dilimidir. Çevresindeki seslere ve konuşmalara oldukça duyarlı olan 10 aylık bebek bu dönemde etrafında konuşulan dili de öğrenmeye başlar. Tut, al, ver, gel, bak gibi basit komutları kolaylıkla anlamaya başlar. Bu dönemde bebekle ne kadar çok iletişime geçilirse dil gelişimi o kadar hızlanır. Bebekle konuşulurken ona basit cümleler kurmak ve bu esnada göz teması kurmak iletişimin güçlendirilmesine katkı sağlar. Bebek çevresinde duyduğu çeşitli sesleri taklit etmeye çalışır ve sürekli olarak konuşuyormuş gibi bir görünümde olabilir. Sesini keşfetme serüveni 10. ayda halen devam etmektedir, bu nedenle farklı sesler çıkardığını duyabilirsiniz. Anne ve baba gibi kelimeleri rahatlıkla söyleyebilirken bazı diğer kelimeleri de yakın seslerle söylemeye çalışır. Ona hayır dediğinizde sizi kolaylıkla anlayabilir. Bir şeyleri işaret ederek sizden istediğinde veya bir şeyler anlatmaya çalıştığında onun ne demek istediğini basit bir cümleyle tekrarlayarak anladığınızı belli edebilir, bu sayede dil gelişimini destekleyebilirsiniz.

10 Aylık Bebek Beslenmesi

8. aydan sonra tüketebildiği besinlerin çeşitliliği artan ve aile sofrasına katılmaya başlayan bebekte 10. ayla birlikte mama sandalyesi kullanımına başlanabilir. Önceki aylarda sıvı ve püre şeklinde verdiğiniz besinleri bu aydan sonra biraz daha pütürlü kıvamda vermeye başlayabilirsiniz. Bu şekilde beslenmek bebeğin çene gelişiminin sağlanması açısından oldukça önemlidir. Bilim dünyası tarafından bebeklere 2 yaşına kadar anne sütü vermeye devam edilmesi önerilmektedir. Bununla birlikte herhangi bir nedenle anne sütü alamayan bebeklerde formül süt (mama) kullanımı da ek gıdalarla birlikte 1 yaşa kadar devam ettirilmelidir. Meyve ve sebze püreleri, iyi pişmiş ev yemekleri gibi besinler bu dönemde bebek beslenmesinde tercih edilebilecek seçenekler arasında yer alır. 1 yaşa kadar tuz kullanımı önerilmediğinden bebeklere tuzsuz ve baharat katılmamış yemekler hazırlanmalıdır. Bebeklerde sıklıkla karşılaşılan sağlık sorunları arasında besin alerjileri yer alır. Bundan korunabilmek adına bebeğe ilk kez deneyeceği besinler bir tatlı kaşığı gibi küçük miktarda tattırılmalı, 3 gün boyunca herhangi bir reaksiyon gözlenip gözlenmeyeceği takip edilmelidir. Bu süreçte farklı bir yeni besin türü denenmemelidir. Bebeklerde alerjik reaksiyona neden olma olasılığı yüksek olan inek sütü de hekim tarafından aksi önerilmedikçe 1 yaşa kadarki bebeklerde tercih edilmemelidir.

Eğer sizin de bebeğiniz 10. ayına ulaştıysa, büyüme ve gelişiminin değerlendirilmesi ve sağlık durumunun kontrol edilmesi amacıyla doktorunuzdan randevu alabilirsiniz. Bebeğinizin sağlığı ve gelişiminin sürekli olarak gözetim altında olmasını sağlayarak daha sağlıklı bir büyüme süreci geçirmesine yardımcı olabilirsiniz.


Kaynak Bilgisi : MedicalPark

Özel Başak Tıp Merkezi - Cilt (Deri) kanseri nedir? Cilt kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Rahim (Uterus) kanseri belirtileri nelerdir? - Mesane kanseri nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Kolon (Bağırsak) kanseri nedir? Kolon kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Böbrek kanseri nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - ALS hastalığı nedir? Belirtileri ve süreci - Lösemi (Kan kanseri) nedir? Belirti ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Çocukların yaz tatili sevincini arttıracak etkinlikler! - En iyi dostlarımız evcil hayvanlar -