Çocuğunuza yemek yedirirken teknoloji ile oyalamayın!

Çocuk gelişimi için beslenme en önemli faktörlerden biri.  Bilişsel gelişim, beyin gelişimi, vücut sistemlerinin gelişimi, büyüme ve hormonlar üzerinde doğrudan etkisi olan sağlıklı beslenme, doğru alışkanlıkların geliştirilebilmesi ile mümkün olabilir.

Çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak için neler yapılabilir?

Çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak çaba ve sabır gerektirir. Genel olarak ailenin yemek yeme şekli çocuğuna da yansır. Çocuklar doğrudan ebeveynlerinin yemek yeme alışkanlığından etkilenerek kendilerine bir yemek yeme düzeni kurar.

  • Çocuğunuza yemek yedirirken onore edici cümleler kullanarak onu cesaretlendirebilirsiniz. Ancak bu durumu çok da abartmamanızda fayda var. İlerleyen dönemlerde çocuğunuz yemeği övgü almak için bir araç gibi kullanmaya çalışabilir.
  • Tüm ailenin belirli bir yemek yeme süresi olmalıdır. Tüm aile bireyleri aynı anda yemeklerine başlamalı ve belirlenen sürenin sonunda masadan kalkmalıdır. Yemek süresi bittikten sonra sadece çocuğunuzun yemeğini yedirmek için beklememelisiniz.
  • Her yemeği çocuğunuzun beğenmesini beklemeyin. Unutmayın karşınızda bir insan var ve onun da beğeni ve tercihlerine saygı duymanız gerekir. Beğenmediği yemeklerin yerine aynı besin değerine sahip farklı alternatifler bulabilirsiniz. Tabii ki alternatif sunma işini çok ileri boyutlara taşımayın ancak çok sert kurallarınız da olmasın.
  • Çocuklarınız sofraya daha istekli gelmesini istiyorsanız yaratıcılığınızı kullanabilirsiniz. Yemekleri figürlerle süsleyebilir ve değişik şekillerde sunabilirsiniz. Yaratıcı yeteneğinizle daha ilginç hale getirdiğiniz yemekler mutlaka çocuğunuzun ilgisini çekecektir.
  • Yemek yemeği cezalandırma ya da ödül aracı olarak kullanmaktan çekinin. “Eğer yemeğini yersen bunları yapabilirsin” ya da “Yemeğini yemezsen dışarı çıkamazsın” gibi söylemler çocuğunuzun yemekten uzaklaşmasına ya da aşırı yemek düşkünü olmasına yol açabilir.
  • Çocuğunuzun açlık ve tokluk kavramlarını öğrenmesini sağlayın. Yemek saatleriniz yaklaştığında acıktığınızı vurgulayın. Bu şekilde çocuğunuzda yemeğe karşı istek algısı oluşturmaya çalışın. Yemek bittiğinde de doyduğunuzu anlatmayı unutmayın.

Çocuğunuza yemek yedirirken teknoloji ile oyalamayın!

Doğru kullanıldığında insanlığı ileriye götürecek en önemli araçlardan biri olan teknoloji, yanlış kullanıldığında ise hayatı olduğundan daha zor bir hale getirir. Modern toplumun en önemli iletişim araçları arasında yer alan cep telefonu, televizyon, tablet ve bilgisayarlar sadece erişkinler değil çocuklarında hayatında da oldukça geniş bir alana sahiptir. Teknolojik cihazlar bir taraftan çocuklara eğlenceli ve eğitici zamanlar sunarken diğer taraftan bağımlılık yaratabilir. Çocukların gelişimlerini doğru tamamlayabilmeleri için teknolojik cihazların kullanımında ebeveynlere önemli görevler düşer. Çocuklarına yemek yedirmede zorluk çeken annelerin en çok kullandıkları yöntemlerden biri de televizyon, telefon, tablet ya da bilgisayardan bir şey izletirken çocuğa yemek yedirmektir. Teknolojik cihazlar karşısında yemek yiyen çocuklar, sadece izledikleri şeye konsantre olur. Yedikleri yemeğin tadını, ne kadar yediğini ve doyup doymadığını fark edemez. İhtiyaç duyduğu miktardan daha fazla yemek yedikleri için obez olma riskleri artar. Sağlıklı bir beslenme alışkanlığı için çocuk öğün saatinin geldiğini ve yemek yediğini fark etmelidir. Televizyon izlerken ağızlarına bir şeyler tıkıştırılan çocuklar yemek yemenin böyle bir şey olduğunu düşünür. Ekran karşısında oldukları her an bir şeyler yeme isteği duyarak atıştırma alışkanlığı kazanabilir. İlerleyen süreçte masada yemek yemek istemeyebilir, öğün düzenini öğrenemeyebilir veya yetersiz beslenebilir. Yemek düzeni alışkanlığının kazandırılabilmesi için de yemek saatinde teknolojik cihazların hepsi kapatılmalıdır. Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını çocuğunuza aşılamak için öğünlerinizi düzenleyin ve yemek saati geldiğinde tüm aile birlikte masaya oturun. Birlikte yemek yiyerek ve yemek seçmeyerek ona rol model olun. Çocuğunuz, kendi kendine yemek yiyebilecek yeteneğe sahip olduğunda ona yemek yedirmeye çalışmayın.


Kaynak Bilgisi : MedicalPark

Özel Başak Tıp Merkezi - Cilt (Deri) kanseri nedir? Cilt kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Rahim (Uterus) kanseri belirtileri nelerdir? - Mesane kanseri nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Kolon (Bağırsak) kanseri nedir? Kolon kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Böbrek kanseri nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - ALS hastalığı nedir? Belirtileri ve süreci - Lösemi (Kan kanseri) nedir? Belirti ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Çocukların yaz tatili sevincini arttıracak etkinlikler! - En iyi dostlarımız evcil hayvanlar -