Boğaz ağrısı nasıl geçer?

Boğaz ağırısı kendini; boğazda yanma, ağrı ve kuruluk olarak gösterir. Boğazda oluşan ağrı en yaygın semptomlardan birisidir. Yapılan araştırmalar her yıl 13 milyona yakın hastanın boğaz ağrısı şikayetiyle sağlık kuruluşlarına gittiğini ortaya çıkarmıştır. Çoğu boğaz ağrısı enfeksiyonlardan veya kuru hava gibi çevresel faktörlerden kaynaklanır. Boğaz ağrısı insan yaşam standardını düşürmesine rağmen çoğunlukla kendiliğinden iyileşme eğilimi gösterir. Farenjitten kaynaklanan ağrılar genellikle ağzın hemen arkasındaki alanı etkiler ve ağrı bu alanda yoğunlaşır. Tonsilit, yani bademciklerin şişmesi ve kızarması ağzın arkasındaki yumuşak dokunun ağrımasına neden olur. Larenjit ise ses tellerinin ağrımasıdır. Boğaz ağrısından dolayı yutkunmakta veya konuşmakta zorluk çekilir. Ağrının olduğu zamanlarda genellikle boğaza bakıldığında kızarmış olarak gözükür. Bazen bademcikler üzerinde beyaz lekeler veya irinler meydana gelir. Bu beyaz lekeler iltihap olabilir ve bakteriyel bir hastalığın sonucu olabilir. Bazı durumlarda boğaz ağrısına burun tıkanıklığı, burun akması, hapşırma, öksürük, ateş, titreme, vücut ağrıları, baş ağrısı, iştah kaybı ve zor yutkunma da eşlik eder. Bu durumlardan her birisi başka bir hastalığı işaret edebilir.

Boğaz ağrısı nedenleri nelerdir?

Boğaz ağrısı enfeksiyon hastalıklarından yaralanmalara kadar birçok şekilde ortaya çıkabilir. Ancak ağrıların yüzde doksanlık kısmı virüslerden kaynaklanır. Soğuk algınlığı, grip, tükürük yoluyla bulaşan bir hastalık olan mononükleoz, kızamık, su çiçeği ve kabakulak boğaz ağrısı nedenlerinin başlıcalarını oluşturur. Kızamık, su çiçeği ve kabakulak çoğunlukla çocuklarda görülmekle birlikte boğaz ağrısı bu hastalıklara eşlik eder. Soğuk algınlığı ve grip ise çoğunlukla boğaz ağrısı ile birlikte kendini gösterir. Bunun yanında bakteriyel enfeksiyonlar da boğaz ağrısına neden olabilmektedir. Bakteriyel enfeksiyonların neden olduğu boğaz ağrılarında, boğazda pamuksu, beyaz bir görüntüde iltihap gözlemlenebilir. Ayrıca bağışıklık sistemi polen, çim ve evcil hayvan gibi alerji tetikleyicilere tepki gösterdiğinde; burun tıkanıklığı, göz sulanması, hapşırma ve boğaz tahrişi gibi semptomlara neden olan kimyasallar serbest bırakabilir. Bu gibi durumlarda burunda oluşan aşırı mukus boğaz arkasına damlayabilir. Bu akıntı boğazı tahriş eder ve boğaz ağrısı oluşur. Kuru havalardan dolayı ağız kuruyabilir ve bu da boğaz kuruluğuna neden olur. Böyle durumlarda da boğaz ağrısı görülebilir. Isıtıcıların ve klimaların çalıştığı kış aylarında, kapalı alanlarda çok fazla bulunan insanlarda boğaz kuruluğu gözükebilir ve bu da boğaz ağrısına neden olur. Hava kirliliği, sigara ve tütün mamülleri kullanımı da boğaz ağrısının ortaya çıkmasında önemli etkenlerdendir.

Boğaz ağrısı teşhisi nasıl konulur?

Boğaz ağrısının çoğunlukla bir haftalık bir süreçte ortadan kalkması gerekir. Sürecin bir haftayı geçtiği durumlarda bir hekime başvurmanın zamanı gelmiş demektir. Çünkü bir haftalık süreçte geçmeyen boğaz ağrısı, arkasında yatan ciddi bir hastalığın semptomu olabilir. Boğaz ağrısının teşhisi için ilk olarak fiziki muayene gereklidir. Doktorlar kulak, burun ve boğazın fiziki muayenesi için ışıklı bir alet kullanırlar. Şişmiş bezleri (lenf düğümleri) kontrol etmek için boynu el ile muayene ederler. Steteskop aracılığıyla nefes alıp vermenin normal olup olmadığı konusunda da dinleme yaparlar. Tüm bunların haricinde laboratuvar testleri de yapılabilir. Ağrılı boğazdan örnek almak için pamuklu bir çubuğun boğaz sıvısına sürülmesi yoluyla örnek alınır. Bu örnek laboratuvar ortamında incelenir. Çoğu laboratuvar birkaç dakika içinde sonuçlanabilecek antijen testi yapar. Ancak daha net bilgi için boğaz kültürü olarak adlandırılan laboratuvar testi de yapılması gerekebilir. Bu testin sonuçlanması 24 saatten 48 saate kadar sürebilir. Hızlı antijen testleri adından da anlaşılacağı üzere hızlı bir şekilde sonuç verse de bazı durumlarda kültür testlerine ihtiyaç duyulur. Kültür testi hızlı antijen testlerine göre daha güvenilir ve kesin sonuçlar verir. Yine boğazdan alınan sıvı örneğinin farklı bakteriler yönünden de test edilmesi gerekebilir. Böylece semptomun ortaya çıkma nedeni daha net bir şekilde öğrenilir ve tedavi yöntemi buna göre belirlenir.

Boğaz ağrısı tedavi yöntemleri nelerdir?

Viral enfeksiyonlardan kaynaklanan boğaz ağrıları yaklaşık bir hafta sonra kendiliğinden iyileşir ve tıbbi bir müdahale gerektirmez. Ancak meydana gelen ağrı ve ateşi önlemek amacıyla ağrı kesici ve ateş düşürücüler kullanılabilir. Çocuklarda ise semptomları hafifletmek amacıyla, çocuklar için üretilmiş olan ilaçların kullanılması gerekir. Yetişkinlerde kullanılan ilaçlar çocuklarda daha ciddi yan etkilere yol açabilir. Boğaz ağrılarında aspirin kullanılması önerilmez. Çünkü karaciğer ve beyinde şişmeye neden olan nadir rastlanan fakat hayati tehlikeye yol açabilecek bir durum olan Reye Sendromu ortaya çıkabilir. Boğaz ağrısının sebebi bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanıyorsa tedavi yöntemi olarak antibiyotiklere başvurulur. Antibiyotikler çok ciddi ilaçlardır ve tedavinin tamamlanmaması vücudun bakterilere karşı oluşturduğu bağışıklığı zayıflatır. Bu nedenle antibiyotik kullanırken boğaz ağrısı geçmiş olsa dahi doktorun önerdiği antibiyotik bitene kadar kullanılmalıdır. İlaçların belirtilen zaman aralıklarında ve belirtilen dozunda alınmaması enfeksiyonun vücudun diğer bölgelerine yayılmasına neden olabilir. Yine antibiyotik tedavisini tamamlamamak çocuklarda romatizmal ateşe veya ciddi böbrek iltihabı riskine yol açabilir. Antibiyotiğin bir dozunun unutulması durumunda doktora başvurulmasında fayda vardır.

Boğaz ağrısı için bireysel tedavi yöntemleri nelerdir?

Boğaz ağrısı için bireysel olarak uygulanabilecek birden çok yöntem vardır. Öncelikli olarak boğazın daima nemli kalması sağlanmalıdır. Bu nedenle sık sık ılık su tüketilmesinde fayda vardır. Boğaz ağrısı yaşayan hastalar fazla konuşmaktan kaçınmalıdırlar. Çünkü fazla konuşmak boğazı yorar ve daha fazla ağrıya neden olur. Sıvı tüketilirken alkol ve kafein içeren içeceklerden kaçınılması gerekir. Çünkü bu içecekler dehidrasyona neden olarak su kaybına yol açar. Et suyu ve tavuk suyu çorbalar hem içerdiği vitaminler açısından önemlidir hem de ılık olarak tüketildiğinde boğaz ağrısının hafiflemesinde yardımcı bir rol oynar. Ilık su ile karıştırılmış bal içmek de boğazı yumuşatacak ve ağrıları hafifletecektir. Ayrıca ballı ılık su içmek boğaz ağrısı yutkunma zorluğu ne iyi gelir sorusunun da en etkili cevaplarından birisidir. Tuzlu su ile gargara yapmak da boğazı rahatlatacaktır. Bir su bardağı suya yarım çay kaşığı tuz atılarak hazırlanan karışım ile gargara yapmak ağrıların hafiflemesine yardımcı olur. 6 yaşından büyük çocuklarda da gargara önerilir. Daha küçük çocuklar ise gargara yaptıktan sonra suyu yutma riskine sahip olduklarından önerilmemektedir. Pastiller boğazın yumuşamasına yardımcı olur ve boğazın nemli kalmasını sağlar. Bu nedenle boğaz ağrılarında kullanılabilir. Ancak 4 yaşından küçük çocuklarda yutma riski olduğundan önerilmez. Sigara dumanı gibi tahriş edici etkiye sahip maddelerden kaçınmak da gereklidir.

Boğaz ağrısının bitkisel tedavisi var mıdır?

Boğaz ağrısı nasıl geçer sorusunun birçok cevabı vardır. Evde uygulanacak bazı yöntemler etkili olurken bazı bitkisel yöntemler de tedavide kullanılabilir. Elma sirkesi yüzyıllar boyunca kullanılmış, bileşeni asetik asit olan, bakterilerle savaşmaya yardımcı bileşenlere sahiptir. Bir bardak suya bir çorba kaşığı elma sirkesi ve bir çorba kaşığı bal ekleyerek içilmesi, elma sirkesinin antibakteriyel özelliği sayesinde boğaz ağrısının hafiflemesine yardımcı olacaktır. Ada çayı ve ekinezya karışımı ile ise evde insanların kendi boğaz spreyini yapması mümkündür. 1 çay kaşığı öğütülmüş ekinezya ve 1 çay kaşığı öğütülmüş ada çayı yarım bardak kaynamış suda yarım saat demlenir. Daha sonra karışım süzülerek bir sprey kutusuna alınır. Daha sonra iki saatlik aralıklarla bu spreyi kullanmak boğaz ağrısının tedavi edilmesini destekleyecektir. Limon suyu da boğaz ağrısının tedavisinde oldukça tercih edilen doğal bir içecektir. İçerdiği C vitamini sayesinde soğuk algınlığı ve gribe karşı vücudun savaşmasına yardımcı olurken yapısında bulunan antioksidanlar mukoza zarını nemli tutarak boğazın nemli kalmasına yardımcı olur. Ayrıca limon suyunu tuz ve bal katarak tüketmek etkisini daha da arttırır.

Eğer sizin de boğaz ağrısı şikayetiniz varsa, evde uygulanabilecek bu yöntemleri tercih edebilirsiniz. Ancak iyileşmeyen boğaz ağrılarında mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.


Kaynak Bilgisi : MedicalPark

Özel Başak Tıp Merkezi - Cilt (Deri) kanseri nedir? Cilt kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Rahim (Uterus) kanseri belirtileri nelerdir? - Mesane kanseri nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Kolon (Bağırsak) kanseri nedir? Kolon kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Böbrek kanseri nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - ALS hastalığı nedir? Belirtileri ve süreci - Lösemi (Kan kanseri) nedir? Belirti ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Çocukların yaz tatili sevincini arttıracak etkinlikler! - En iyi dostlarımız evcil hayvanlar -