Bişektomi nedir?

Yanak estetiği olarak da tanımlanabilen bişektomi, yüz hatlarına daha keskin bir görünüm kazandırmak için yanak yağlarının alınmasıyla yapılan bir estetik operasyon türüdür. Hollywood yanağı olarak da bilinen bişektomi sayesinde çene ve elmacık kemiklerinin ön plana çıkması sağlanarak yüz hatları daha belirgin hâle getirilir. Gençlik üçgeni olarak da anılan, elmacık kemikleri ile çene arasında ters üçgen görünümüne sahip yüz şekli elde edilmesi amaçlanan bişektomi operasyonu sayesinde yüz hatlarındaki orantısız görünüm giderilir. Altın oranı yakalama amacıyla gerçekleştirilen bişektomi ameliyatı ile yüz hatları keskinleştirilir. Bu sayede kişinin yüzü daha estetik, çekici ve genç bir görünüme kavuşur. V tipi yüz elde etmek isteyenlerin sıklıkla başvurduğu bir yöntem olan bişektomi, sıklıkla kare ve U tipine sahip kişiler tarafından tercih edilir. Halk arasında yanak inceltme ameliyatı olarak da bilinen bişektomi ameliyatında, yanaklardaki bukkal yağ dokusu estetik cerrahi yöntemleri ile inceltilir. Yanağın içinden yaklaşık 1 cm. boyutunda kesi açılarak yapılan işlem, yaklaşık yarım saat kadar sürer ve müdahale yanağın iç tarafından yapıldığı için cilt yüzeyinde kesi izi kalmaz.

Bişektomi nedir?

İdeal bir yüz görünümüne kavuşmak isteyenlerin sıklıkla başvurduğu estetik operasyonlardan biri olan bişektomi, yüz hatlarının orantılı bir hâle getirilmesi için uygulanır. Bazı durumlarda kişi, ideal kiloda olsa bile mevcut yüz yapısındaki yağ oranı nedeniyle kilolu görünebilir. Bukkal yağ dokusu olarak tanımlanan doku, yapısal ya da yaşın ilerlemesine bağlı olarak fazla olabilir. Tombul yanak olarak da tabir edilen görünüme yol açan yanak içindeki yağ yastıkları, kişinin olduğundan daha yaşlı ya da kilolu görünmesine neden olabilir. Üçgen formda, keskin bir yüz görünümüne sahip olmak isteyenler tarafından sıklıkla başvurulan bişektomi ile yanağın iç tarafında açılan yaklaşık 1 cm.’lik kesiden alınan yağ dokusu sayesinde yüz hatları inceltilebilir. Cilt yüzeyinde herhangi bir ameliyat izi kalmasına yol açmayan operasyon sayesinde yanak bölgesinde bulunan asimetrik görünüm de giderilir. Kişinin yüz hatlarının keskinleşmesi, elmacık ve çene kemiğinin belirgin hâle gelmesini sağlanır. Altın oran baz alınarak yapılan ve gençlik üçgeni olarak da anılan operasyon sayesinde kişi, daha güzel ve genç görünüme sahip olur. V tipi yüze sahip olmak için yapılan bişektomi operasyonuyla yüz, daha orantılı bir görünüme kavuşur.

Bişektomi kimler için uygundur?

Bişektomi, her yaştan ve cinsiyetten kişiye uygulanabilse de operasyon için uygun görülen alt yaş sınırı, 25 olarak kabul edilir. Bu dönemden önce yanak şekli ve yüz hatları değişim gösterebilir, ancak 25 yaşın doldurulmasıyla birlikte kişinin yüz hatları oturur ve bu yaştan sonra belirgin bir değişim olmaz. Bişektomi ameliyatı ya da farklı bir deyişle yanak estetiği, yanaklarında yağ miktarı fazla olan, yüz hatları belirgin olmayan, yanakları tombul görünümde olan, yüzünden dolayı kilolu görünen, kalın yüz hatlarına sahip kişilere uygulanabilir. Yüz hatlarına ve vücut yapısına uygun olmayan yanak tiplerine sahip olan kişiler de bişektomi operasyonuyla estetik, keskin ve üçgen görünüme sahip olabilir. Altın oran hedeflenerek yapılan bişektomi ile yüz hatları, daha keskin ve belirgin hâle getirilir. Kadınlar gibi erkeklere de uygulanabilen bişektomi, erkeklerdeki yağ dokusunun kadınlara oranla az olmasından dolayı daha az bukkal yağ dokusu çıkarılarak yapılır.

Bişektomi nasıl yapılır?

Yanakların inceltilmesiyle elmacık kemikleri ve çenenin ön plana çıkarılması amaçlanan bişektomi sayesinde kişi, ters üçgen görünümünde, keskin yüz hatlarına kavuşur. Yapısal ya da yaşlanmaya bağlı olarak dolgun yanaklara sahip olan kişilerin yanı sıra yanaklarında orantısızlık olanların ve kilo vermesine rağmen bir türlü ideal görünüme kavuşamayanların da sıklıkla tercih ettiği bişektomi ameliyatıyla yanakların iç tarafında bulunan bukkal yağ dokusunun bir kısmı çıkarılır. Kişinin yüz hatlarının estetik bir görünüme kavuşması için uygulanan yanak estetiği operasyonu öncesinde kişi, muayene olmalı ve aklında kalan tüm soruların cevaplarını hekimden almalıdır. Ayrıca operasyon öncesinde ve sonrasında nasıl bir yol izleneceğini öğrenilmelidir. Muayene sırasında nasıl bir görünüm elde edilmek istendiğinin açık bir şekilde ifade edilmesi son derece önemlidir. Ayrıca kullanılan ilaçlar hakkında da hekime bilgi verilmeli ve operasyondan önce ve sonra kan sulandırıcı ilaçların kullanımı hekim kontrolünde bırakılmalıdır. Operasyon öncesinde kişinin aç olması önemlidir. Kan tahlillerinin operasyon için uygunluğu kontrol edildikten sonra kişi, operasyona alınır. Lokal anestezi altında, yanağın iç kısmına yaklaşık 1 cm. boyutunda kesi açılır. Yanak içi yağ dokusuna ulaşılır ve ardından bu dokunun önceden belirlenen kısmı yanak dokusundan çıkarılır. Ardından aynı işlem diğer yanağa da uygulanır. Bu noktada her iki yanağın da simetrik görünüme sokulması son derece önemlidir. Ayrıca elmacık kemiklerinin keskin görünüme kavuşması için alınan yağ dokusunun bir kısmı ya da bazı dolgu maddeleri bu bölgeye eklenir. Operasyonun tamamlanmasının ardından kesi bölgeleri dikilerek kapatılır.

Bişektomi ameliyatı sonrasında nelere dikkat edilmelidir?

Bişektomi ameliyatından sonra kişinin hastanede kalması gerekmez. Kısa bir istirahatten sonra hasta taburcu edilir. Operasyona bağlı olarak ağız içindeki kesinin enfekte olmaması için hekim, antibiyotik kullanılmasını önerebilir. Ayrıca hekim, iyileşme sürecinin hızlı olması için ağız temizliğine de dikkat edilmesi gerektiği konusunda hastayı bilgilendirir. Düzenli olarak dişlerin fırçalanması ve gargara yapılması olası enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olurken iyi bir ağız bakımı, iyileşme sürecini de hızlandıran etkenler arasındadır. Operasyon sonrasında hekimin önerdiği süre boyunca yumuşak ve sıvı gıdalarla beslenilmesi, çiğnenmesi gereken sert gıda türlerinden uzak durulması önemlidir. Bişektomi operasyonundan sonra kesi bölgesi, yaklaşık bir hafta sonra iyileşse de yüzde ve özellikle yanak bölgesinde iki ila üç hafta boyunca ödem ve şişlik olması normaldir. Hekimin önerdiği ölçüde soğuk uygulamaları şişliklerin düşük seviyede kalmasına yardımcıdır. Bu süre boyunca alkol ve sigara tüketilmemelidir. Kan sulandırıcı ilaçlar da kanama riski doğurduğundan kullanılmamalıdır. Bitki çaylarının operasyon sonrası etkileri, kesin olarak bilinmediğinden tüketilmemesi önerilir. İyileşme süresi boyunca hekimin önerilerine dikkat edilmesinin iyileşme sürecini hızlandıracağı unutulmamalıdır. Bişektomi ameliyatıyla yanak içindeki yağ dokusu çıkarıldığından yapılan işlem kalıcıdır. Kişinin kilo alması durumunda da yanak bölgesine eskisi kadar fazla yağ dokusu birikmez, dolayısıyla üçgen yüz görünümü kaybolmaz.

Bişektominin avantajları nelerdir?

Diğer operasyon türlerine göre bişektomi faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • İşlem süresi kısadır ve hastanede yatış gerektirmez.
  • Lokal anestezi altında yapıldığından operasyon sonrası mide bulantısı gibi anesteziye bağlı semptomlar görülmez.
  • Yuvarlak ve tombul yüz hatlarına sahip olan kişilerin rejim, diyet ve sporla elde edemediği yüz hatları kısa sürede elde edilir.
  • Dolgu ve protez uygulaması bulunmadığından daha etkili ve pürüzsüz bir görünüm sağlar.
  • Yanak içinde bulunan yağ dokusu çıkarıldığından kilo alınması, yüz hatlarının eski hâline dönmesine yol açmaz.
  • Operasyon sonrası iyileşme süreci hızlıdır. Cilt yüzeyinde kesi olmadığından estetik açıdan bir problem yaratmaz.

Bişektominin dezavantajları nelerdir?

Bişektomi operasyonunun dezavantajları aşağıda sıralanmıştır:

  • Nadiren de olsa çıkarılan yağ miktarındaki farklılığa bağlı olarak yanaklar arasında asimetrik görünüm oluşabilir.
  • Her operasyonda olduğu gibi bişektomide de kanama ve enfeksiyon riski bulunur.

Estetik operasyonların uzman eller tarafından ve uygun hijyen ortamlarında yapılması son derece önemlidir. Eğer siz de bişektomi yaptırmayı düşünüyorsanız operasyon sırasında oluşabilecek olası komplikasyonların giderilebilmesi için uygun ortamın sağlandığından emin olun. Sağlıklı günler dileriz.


Kaynak Bilgisi : MedicalPark

Özel Başak Tıp Merkezi - Cilt (Deri) kanseri nedir? Cilt kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Rahim (Uterus) kanseri belirtileri nelerdir? - Mesane kanseri nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Kolon (Bağırsak) kanseri nedir? Kolon kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Böbrek kanseri nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? - ALS hastalığı nedir? Belirtileri ve süreci - Lösemi (Kan kanseri) nedir? Belirti ve tedavi yöntemleri nelerdir? - Çocukların yaz tatili sevincini arttıracak etkinlikler! - En iyi dostlarımız evcil hayvanlar -